Kelataksin saaminen

Mitä korvataan yksityislääkärin palkkioista tai hammashoidosta? Mitä korvauksia saan lääkkeistä? Mitä matkoja korvataan?

Valvoja: Kela | sairausetuudet

Avatar
Kinuski
Viestit:1
Liittynyt: 23 Heinä 2021, 09:26

Kelataksin saaminen

Lukematon viesti Kirjoittaja Kinuski » 23 Heinä 2021, 09:33

Hei!
Työskentelen ikääntyneiden kotona asuvien asiakkaiden kanssa toimintaterapeuttina. Asiakkaani usein kyselevät kelataksista. Nyt luin kaikki tiedot asiasta, mitä Kelan sivuilta löysin.

Haluan nyt vielä varmistaa muutamia asioita, jotta osaan ohjata asiakkaitani varmasti oikein. Kela -taksia siis voi käyttää terveydenhuollon menoihin? Monella ikääntyneellä on sairauksien vuoksi esim. liikkumisrajoitteita, eivätkä siksi pysty käyttämään julkista liikennettä, onko tämä riittävä peruste Kela -taksin saamiseen?

Miten ohjaan asiakkaitani tilanteessa, jossa heillä ei vielä ole todistusta Kela -taksin saamista varten? Ohjaanko esim. omaista soittamaan silti Kela -taksinumeroon asiakkaan mennessä esim. lääkärikäynnille? Vai pitääkö todistus olla olemassa jo ennen kuin lähtee terveydenhuoltoon? Jos sitä ei ole, pitääkö mennä tavallisella taksilla? Kuka voi todistuksen kirjoittaa? Esim. tk:ssa lääkäri/sh?

Kiitos etukäteen!

Avatar
Kela | sairausetuudet
Viestit:11779
Liittynyt: 21 Syys 2015, 09:39

Re: Kelataksin saaminen

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | sairausetuudet » 23 Heinä 2021, 10:17

Hei Kinuski!

Korvattava matka voi olla juurikin se jos matkustaa sairauden vuoksi julkiseen tai yksityiseen terveydenhuoltoon.

Kyyti tulee tilata aina alueellista tilausnumerosta niin meno- kuin paluukyyti. Muualta tilattuja taksimatkoja ei korvata.

Jos joutuu käyttämään taksia terveydentilan vuoksi, tarvitsee siitä voimassa olevan terveydenhuollon antaman todistuksen (Todistus matkakorvausta varten, SV 67) kumpaankin suuntaan, jotta matka korvataan. Taksissa todistusta ei tarvitse näyttää. Todistus säilytetään itsellään 6kk. Kela sen tarvittaessa pyytää. Jos saa pitkäaikaisen todistuksen niin se on hyvä toimittaa Kelalle heti.

Terveydenhuollon ammattihenkilö (esimerkiksi lääkäri, terveydenhoitaja tai vaikka sairaanhoitaja) arvioi asiakkaan sairauden tai sen hetkisen terveydentilan perusteella, millä kulkuneuvolla asiakas voi matkustaa, ja merkitsee kulkuneuvon asiakkaalle annettavaan todistukseen.

Jos todistuksen allekirjoittaa joku muu kuin terveydenhuollon ammattihenkilö (esim. osastonsihteeri), merkitsee todistukseen sen lääkärin tai terveydenhuollon ammattilaisen nimen, jonka antamaan lupaan erityisajoneuvon käyttö perustuu.

Toivottavasti tämä selvensi hieman asiaa. Mukavaa kesää!

Ystävällisin terveisin
Satu | Kela sairausetuudet
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi