Korvattavan määrän laskeminen (insuliini)

Mitä korvataan yksityislääkärin palkkioista tai hammashoidosta? Mitä korvauksia saan lääkkeistä? Mitä matkoja korvataan?

Valvoja: Kela | sairausetuudet

Avatar
Artsi61
Viestit:1
Liittynyt: 03 Huhti 2019, 12:46

Korvattavan määrän laskeminen (insuliini)

Lukematon viesti Kirjoittaja Artsi61 » 03 Huhti 2019, 13:08

Hei,
miten lasketaan korvattavan insuliinin määrä (3kk)? Perusteena on tietenkin reseptin annostus, mutta miten huomioidaan ns. hukka eli jokaisen pistoksen yhteydessä ("ilmattaessa") hukkaan menevät pari yksikköä? Esim. itselläni oli jossain vaiheessa lyhyt- ja pitkävaikutteisten insuliinien yhteenlaskettu määrä vuorokaudessa aivan sama, mutta pitkävaikutteinen pistetään kahtena pistoksena (hukkaan 4 yksikköä/vuorokausi) ja lyhytvaikutteisen ohjeena oli pistää "aterioiden yhteydessä", jolloin pistoksia saattaa hyvinkin tulla 5 päivässä, joskus jopa enemmän (hukkaan siis ainakin 10 yksikköä/vuorokausi). Kolmen kuukauden aikana tarve siis eroaa samalla insuliinin kokonaismäärällä 6x90 yksikköä eli 540 yksikköä, mikä vaatii pari lisäkynää (á 3 ml) kolmen kuukauden aikana. Ja tietysti myös pitkävaikutteista kuluu tuon hukan verran reseptin määrää enemmän ao. ajassa. Miten tuo "hukkaosuus" siis otetaan huomioon?

Avatar
Kela | sairausetuudet
Viestit:8444
Liittynyt: 21 Syys 2015, 09:39

Re: Korvattavan määrän laskeminen (insuliini)

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | sairausetuudet » 05 Huhti 2019, 09:46

Hei, Artsi61!

Apteekissa lasketaan insuliinin toimitettava lääkemäärä reseptiin merkitystä ohjeesta. Annostelussa hukkaan menevä osuus voi joskus muodostua suureksi, jolloin ohjetta suurempi kulutus voidaan huomioida edellisestä ostosta kulunutta väliaikaa laskettaessa, ei etukäteen. Voit ottaa asian puheeksi hoitavan lääkärisi kanssa.

Mukavaa viikonloppua!

Ystävällisesti
Susanna | Kela sairausetuudet
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi

Avatar
kysytaanpasKelasta
Viestit:1
Liittynyt: 07 Heinä 2019, 13:21

Re: Korvattavan määrän laskeminen (insuliini)

Lukematon viesti Kirjoittaja kysytaanpasKelasta » 07 Heinä 2019, 13:49

Hei,
kiitokset vastauksesta. Asia jäi kuitenkin vielä hiukan epäselväksi, joten yritän vähän jatkaa tuota kysymystäni.

Onko nyt siis niin, että Kelan ohjeistuksessa (apteekeille) korvattavuudesta ei ole suoraan huomioitu tuota insuliinin käytön ohjeistuksessa olevaa, jokaisen pistoksen yhteydessä menevää "hukkaa" lainkaan, vaan apteekit laskevat kulutuksen suoraan reseptin annostuksen mukaan (kun puhutaan Kelan korvausrajoihin menevästä määrästä)? Apteekissa kyllä aina kysytään, onko annostelu ollut reseptin mukaista, joten pitääkö tässä vaiheessa itse lisätä käytettyihin annoksiin (jotka tietysti etenkin lyhytvaikutteisessa vaihtelevat muutenkin) nuo "hukkayksiköt" ja ilmoittaa apteekissa nuo määrät, jotta saa riittävän määrän insuliinia (tuo "hukalla" lisätty määrähän insuliinia todellisuudessa kuluu)? Lääkärinkin kanssa tietysti voi neuvotella todellista suuremman annostusmäärän merkitsemisestä reseptiin, mutta se tuntuu "vähemmän oikealta" kuin tuo omatoiminen annoskoon kasvattaminen. Reseptihän kertoo (käyttäjällekin) sen, kuinka paljon insuliinia pitäisi todellisuudessa kehoonsa pistää (ilman "hukkaa").

Terveisin
**** *****
Viimeksi muokannut Kela | sairausetuudet, 09 Heinä 2019, 08:42. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Syy: moderaattori poistanut henkilötietoja

Avatar
Kela | sairausetuudet
Viestit:8444
Liittynyt: 21 Syys 2015, 09:39

Re: Korvattavan määrän laskeminen (insuliini)

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | sairausetuudet » 09 Heinä 2019, 14:11

Hei kysytaanpasKelasta!

Apteekit laskevat toimitettavan insuliinin määrän lääkärin määräykseen kirjoittaman ohjeen perusteella. Kela on laatinut apteekeille apuvälineeksi taulukon, jossa on huomioitu myös ns. "hukkayksiköt". Jos insuliinin kulutus on merkittävästi suurempi kuin lääkemääräykseen on kirjoitettu, apteekista voidaan myös olla suoraan yhteydessä lääkkeen määrääjään annostusohjeen muuttamiseksi.

Ystävällisin terveisin
Tiina | Kela sairausetuudet
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi