LÄÄKEKATTO

Mitä korvataan yksityislääkärin palkkioista tai hammashoidosta? Mitä korvauksia saan lääkkeistä? Mitä matkoja korvataan?

Valvoja: Kela | sairausetuudet

Avatar
aamurusko
Viestit:2
Liittynyt: 15 Touko 2019, 09:27

LÄÄKEKATTO

Lukematon viesti Kirjoittaja aamurusko » 15 Touko 2019, 09:39

Kun lääkekustannukset ylittävät rraja 572, lääkkeiden hinta muuttuu edulliseksi. Saanko lukea tähän kaikkiapteekkikuitit ja VSSHP:n TYKSIN laskun, joka johtuu akuutista umpisuolileikkauksesta? Entä terveyskeskusmaksu kaupungille, saako sen laskea tähän? Miten todistan, että summa on ylittynyt. Olen käyttänyt neljää eri apteekkia. Onko minun hankittava todisteet kuudesta eri paikasta?

Avatar
Kela | sairausetuudet
Viestit:8582
Liittynyt: 21 Syys 2015, 09:39

Re: LÄÄKEKATTO

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | sairausetuudet » 15 Touko 2019, 13:44

Hei aamurusko!

Vuosiomavastuuta kertyy, kun ostat reseptillä korvausjärjestelmään kuuluvia lääkkeitä, kliinisiä ravintovalmisteita ja perusvoiteita. Jos ostamasi valmisteet eivät kuulu korvausjärjestelmään, kustannukset eivät kerrytä vuosiomavastuuta. Terveyskeskus maksut eivät kerrytä lääkekattoa, ainoastaan lääkärin määräävät reseptilääke ostot kerryttävät. Kun ostat mistä tahansa apteekista reseptilääkkeitä, tulee näistä ostotiedot suoraan Kelaan. Lääkekaton ylittyessä postitettaan tästä ilmoitus kotiosoitteeseen. Ylimenevää osuutta tulee hakea erikseen, hakemuksen liitteeksi tarvitaan viimeisin apteekkikuitti jolloin katto on ylittynyt.

Ystävällisin terveisin
Riina | Kela sairausetuudet
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi

Avatar
aamurusko
Viestit:2
Liittynyt: 15 Touko 2019, 09:27

Re: LÄÄKEKATTO

Lukematon viesti Kirjoittaja aamurusko » 15 Touko 2019, 17:35

HEI

Terveyskeskusmaksuille ja sairaalalaskuille lienee myös vuosikatto, lieneekö se 683 euroa? Paljonko sairaalapäivästä pitää sen jälkeen maksaa, kun katto on ylittynyt?

Avatar
Kela | sairausetuudet
Viestit:8582
Liittynyt: 21 Syys 2015, 09:39

Re: LÄÄKEKATTO

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | sairausetuudet » 16 Touko 2019, 09:42

Hei aamurusko!

Kunnallisen terveydenhuollon asiakasmaksuilla on myös kalenterivuosittainen maksukatto joka on tänä vuonna (2019) 683 euroa. Sosiaali- ja terveysministeriön verkkosivujen mukaan maksukaton täytyttyä asiakas saa maksukaton piiriin kuuluvat palvelut pääsääntöisesti maksutta ja lyhytaikaisesta laitoshoidosta peritään enintään 22,50 euron hoitopäivämaksu (2018-2019). Lisätietoa: https://stm.fi/terveydenhuollon-maksukatto.

Jos haluat kysyä asiakasmaksuista tai maksukattoon liittyvistä asioista tarkemmin, neuvoisin sinua ottamaan yhteyttä omaan kuntaasi tai siihen sosiaali- tai terveydenhuollon toimintayksikköön, jossa olet saanut hoitoa tai palvelua.

Ystävällisin terveisin
Tiina | Kela sairausetuudet
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi

Avatar
UUU
Viestit:1
Liittynyt: 29 Touko 2019, 14:21

Re: LÄÄKEKATTO

Lukematon viesti Kirjoittaja UUU » 29 Touko 2019, 14:32

Näenkö jostain itse, kuinka lähellä kattoa olen?

Avatar
Kela | sairausetuudet
Viestit:8582
Liittynyt: 21 Syys 2015, 09:39

Re: LÄÄKEKATTO

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | sairausetuudet » 29 Touko 2019, 14:40

Hei UUU!

Näet tiedon lääkkeiden omavastuukertymästä asiointipalvelustasi. Voit kirjautua asiointipalveluun verkkopankkitunnuksillasi tai mobiilivarmenteella. Tiedot löytyvät kohdasta Sairaanhoitokorvaukset > Lääkkeiden omavastuukertymä.

Ystävällisin terveisin
Hilja | Kela sairausetuudet
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi

Avatar
tas
Viestit:1
Liittynyt: 04 Heinä 2019, 14:31

Re: LÄÄKEKATTO

Lukematon viesti Kirjoittaja tas » 04 Heinä 2019, 15:00

Hei,
äitini sairastaa mm.alzheimeria ja minä hoidan kaikki hänen pankki-, viranomais-, sairaus- yms.asioinnit toistaiseksi yhteisellä sopimuksellamme ja mm. pankkiasiat oman verkkopankkini kautta. En oten en ole vielä toimittanut edunvalvontahakemusta maistraattiin, koska äiti ei ole ollut vielä ihan siinä kunnossa ja on halunnut osallistua vielä osittain asioidensa hoitoon ja niistä päättämisiin.
Sähköinen asiointi hänen puolesta ei vaan onnistu monissa paikoissa, mm. Omakannassa ja ilmeisesti sama täällä Kelan sivuilla. Siksi kysyisin neuvoa kun äitini oli saanut kotiinsa Kelan kirjeen ja hakemuksen otsikolla "Lääkkeiden lisäkorvaus" ja asia liittyy lääkekaton ylittymiseen. En tiedä mitä meidän ja lähinnä minun pitää tehdä ja lähettää, siksi olen soitellut palvelunumeroonne useana päivänä, joka nrosta tulee vastaus "on ruuhkaa", eikä puhelu ohjaudu takaisinsoittoon.
Tämän lomakkeen palautuspäivä on mainittu olevan 30.06.2020, oletin ilman muuta vuosiluvun olevan 2019 ja täten luulin ensin asian olevan myöhässä.
Mutta haluaisin silti jo nyt saada lisätietoaaj ja ohjeita miten meidän äitini kanssa pitää nyt jatkossa toimia ja mitä kuitteja toimittaa yms.
Löydänkö asiasta selkokielisiä ohjeita Kelan varsinaisilta nettisivuilta? Vai yritänkö vaan soitella useita kertoja?

Samoin olisi asiaa hoitotuen tarkistamispyynnöstä, joka on kirjeellä lähetetty äitille hänen kotiosoitteeseen, asumme nimittäin eri kaupungeissa. Äitin luona käyvä kotipalvelu ei ole lähettänyt pyynnöistäni huolimatta minulle asiasta enempää tietoa eikä mitään lomakkeita tms.

Onko minun mahdollista hoitaa äitini asioita Kelaan päin sähköisesti? Jos, miten toimitaan? Äitini ei ole koskaan käyttänyt tietokonetta eikä hänellä ole koskaan ollut omia pankkitunnuksia yms. Huoh, tämä sairaan läheisen puolesta asiointi on useissa asioissa Suomessa aika hankalaa...voinko ehdottaa tähän asiaan tätä kautta jotain kevennystä mietittäväksi?

Kiitos ja anteeksi pitkä viestini :)

Avatar
Kela | sairausetuudet
Viestit:8582
Liittynyt: 21 Syys 2015, 09:39

Re: LÄÄKEKATTO

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | sairausetuudet » 05 Heinä 2019, 10:18

Hei tas!

Tänä vuonna lääkkeiden vuosiomavastuu eli ns. lääkekatto on 572 euroa. Äitisi voi hakea Kelasta lääkkeiden lisäkorvausta lääkeostosta, jossa hänen vuosiomavastuunsa on täyttynyt. Hänelle lähetetyn kirjeen mukana on hakemuslomake, jolla lisäkorvausta voi hakea. Hakemuksen liitteeksi tarvitaan kuitit lääkeostoista tai apteekin laskelma kirjeessä pyydetyltä ajalta. Jos kuitit eivät ole tallessa, voit kirjoittaa hakemukseen lääkkeiden ostopäivät.

Apteekit saavat Kelasta tiedon lääkkeiden vuosiomavastuun ylittymisestä. Lääkekaton täytyttyä äitisi maksaa loppuvuoden ajan jokaisesta Kela-korvattavasta valmisteesta vain 2,50 euron omavastuun.

Lisätietoa lääkkeiden vuosiomavastuusta: www.kela.fi/laakkeet_laakekatto.

Sähköinen asiointi toisen henkilön puolesta ei ole mahdollista Kelan asiointipalvelussa. Jos hoidat äitisi asioita, on hyvä toimittaa Kelaan valtakirja asioiden hoitamista varten. Valtakirjan tekemiseen kannattaa käyttää Kelan nettisivuilta löytyvää lomaketta VAL 3. Valtakirjalla voit hoitaa äitisi asioita puhelinpalvelussa tai palvelupisteessä. Voit tarvittaessa varata ajan puhelinpalveluun, jolloin Kelasta soitetaan sinulle sovittuna ajankohtana. Ohjeet ajanvarauksen tekemiseen löytyvät täältä: www.kela.fi/ajanvaraus.

Mukavaa viikonloppua!

Ystävällisin terveisin
Hilja | Kela sairausetuudet
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi