Oikomishoidon korvaukset

Mitä korvataan yksityislääkärin palkkioista tai hammashoidosta? Mitä korvauksia saan lääkkeistä? Mitä matkoja korvataan?

Valvoja: Kela | sairausetuudet

Avatar
Dental

Oikomishoidon korvaukset

Lukematon viesti Kirjoittaja Dental » 21 Syys 2019, 16:56

Minulla on oiottu hampaita lapsena ja oikomishoidon lopuksi hampaista poistettiin retentiolanka. Nyt hampaani ovat siirtyneet takaisin vinoon ja hampaani eivät mahdu pienen leuan koon vuoksi vierekkäin. Haluaisin oikoa nyt aikuisiällä hampaani uudestaan. Onko hoidosta mahdollista saada korvauksia? Mitä toimia korvausten saaminen vaatii? Pitääkö hoito toteuttaa (oikomishoidon) erikoishammaslääkärillä vai riittääkö yleishammaslääkäri?

Avatar
Kela | sairausetuudet
Viestit:10280
Liittynyt: 21 Syys 2015, 09:39

Re: Oikomishoidon korvaukset

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | sairausetuudet » 24 Syys 2019, 08:45

Hei Dental!

Kela korvaa osan yksityislääkärin määräämien tutkimusten ja hoitojen kustannuksista, jos tutkimukset ja hoidot ovat tarpeellisia asiakkaan sairauden vuoksi.

Korvaus on enintään korvaustaksan määrä. Korvaustaksat löytyvät taksaluettelosta.

Oikomishoidon toimenpiteitä (SJ-koodit) korvataan, jos oikomishoito on välttämätöntä muun sairauden kuin hammassairauden parantamiseksi.

Näitä sairauksia tai tiloja ovat esimerkiksi:
• huomattavat leukojen synnynnäiset kasvu- ja kehityshäiriöt
• halkiot
• merkittävä ylä- tai alaleuan pieni- tai suurileukaisuus (mikro- tai makrognatia).

Oikomishoidon korvausratkaisua varten hakemuksen liitteenä tulee toimittaa lausunnot, joista toisen on antanut oikomishoidon erikoishammaslääkäri ja toisen muun alan erikoishammaslääkäri tai erikoislääkäri. Lausunnoista tulee ilmetä muun sairauden kuin hammassairauden diagnoosi, sairauden kuvaus ja hoitosuunnitelma. Jos hoitovaihtoehtoja on useampia, tulee hoitosuunnitelmakuvaus olla kaikista.

Lausuntoon liitetään potilaan röntgenkuvat peitepiirroksineen, joista selviää tilanne ennen hoitoa sekä arvioitu tilanne hoidon jälkeen. Lisäksi mukaan liitetään joko potilaan purennasta otetut ja tilanteen vaikeusastetta kuvaavat valokuvat tai kipsimallit.

Oikomishoitoa voidaan korvata annettujen lausuntojen perusteella aikuisille korkeintaan viisi vuotta sekä lapsille ja nuorille 18-vuotiaaksi.

Ystävällisin terveisin
Satu | Kela sairausetuudet
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi