D-todistus?

Mitä korvataan yksityislääkärin palkkioista tai hammashoidosta? Mitä korvauksia saan lääkkeistä? Mitä matkoja korvataan?

Valvoja: Kela | sairausetuudet

Avatar
Erityinen

D-todistus?

Lukematon viesti Kirjoittaja Erityinen » 24 Syys 2019, 18:59

Hei. Lapsemme on menossa neuron osastojaksolle jälleen viikoksi. Siellä toiveena on vähintään toisen vanhemman läsnäolo koko ajaksi, mieluummin molempien. Onko molempien vanhempien mahdollista saada kelalta jotain tukea, koska joudumme molemmat ottamaan töistä palkatonta vapaata, että pääsemme lapsen tueksi tutkimuksiin? Ja jos on mahdollista saada tukea, niin riittääkö siihen lääkäriltä lausunto vai onko silti riski lausunnosta huolimatta, ettei tukea myönnetäkään ja perhe menettää molempien vanhempien viikon ansiot.

Siirretty lapsiperhe palstalta.

Avatar
Kela | sairausetuudet
Viestit:10294
Liittynyt: 21 Syys 2015, 09:39

Re: D-todistus?

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | sairausetuudet » 26 Syys 2019, 09:01

Hei erityinen!

Erityishoitoraha on korvaus ansionmenetyksestä tilanteessa, jossa alle 16-vuotiaan sairaan tai vammaisen lapsen huoltaja ei voi tehdä työtään, koska hänen on osallistuttava lapsensa hoitoon tai kuntoutukseen.

Erityishoitorahan saaminen edellyttää, että lapsen huoltaja
- osallistuu alle 7-vuotiaan lapsen sairaala- tai poliklinikkahoitoon
- osallistuu 7–15-vuotiaan vaikeasti sairaan lapsen sairaala- tai poliklinikkahoitoon
- osallistuu 0–15-vuotiaan kuntoutukseen (D-todistuksen lisäksi myös muu selvitys kuntoutuksesta käy)
- hoitaa kotona alle 16-vuotiasta vaikeasti sairasta lasta ja kotihoito liittyy lapsen sairaalahoitoon tai sairaalan poliklinikkahoitoon
- on varalla lapsen vaikeaan sairauteen liittyvän koulu- tai päivähoitokokeilun ajan.

Lisätietoa löydät www.kela.fi/erityishoitoraha.

Toimita erityishoitoraha hakemus SV89. Liitteeksi tulee toimittaa D-lääkärintodistus, jossa todetaan lapsen sairaus ja huoltajan osallistumisen tarpeellisuus lapsen hoitoon, sekä palkattomuustodistus työnantajaltasi, jos olet palkkatyössä. Kumpikin vanhempi hakee erityisrahan erikseen.

Sairaalahoidon ajalta erityishoitorahaa voidaan maksaa molemmille vanhemmille, jos hoitavan lääkärin mukaan molempien osallistuminen on tarpeellista. Myös kuntoutuksen aikana erityishoitorahaa voidaan maksaa molemmille vanhemmille samalta ajalta. Mutta mahdollisen kotihoidon ajalta erityishoitoraha maksetaan vain toiselle vanhemmalle.

Ystävällisin terveisin
Riina | Kela sairausetuudet
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi