UKK: Tukea sairaanhoidon kustannuksiin

Mitä korvataan yksityislääkärin palkkioista tai hammashoidosta? Mitä korvauksia saan lääkkeistä? Mitä matkoja korvataan?

Valvoja: Kela | sairausetuudet

Avatar
Kela | sairausetuudet
Viestit:11471
Liittynyt: 21 Syys 2015, 09:39

UKK: Tukea sairaanhoidon kustannuksiin

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | sairausetuudet » 21 Syys 2015, 12:08

Missä tapauksissa taksin käytöstä voi saada korvausta?

Kela korvaa osan julkiseen tai yksityiseen terveydenhuoltoon tehdyn matkan kustannuksista, kun matka on tehty sairauden, raskauden tai synnytyksen vuoksi.

Kela korvaa myös kuntoutukseen tehtyjä matkoja, kun kuntoutus perustuu Kelan tai julkisen terveydenhuollon kuntoutuspäätökseen.

Maksat yhteen suuntaan tehdystä matkasta 25 euron omavastuuosuuden (vuonna 2018). Kela korvaa sen ylittävät tarpeelliset matkakustannukset. Jos matkasi kustannus jää alle yhdensuuntaisen matkan omavastuun 25 euroa, maksat matkan kokonaan itse. Myös alle omavastuun jäävät matkakustannukset kerryttävät vuotuista matkakattoa.

Matkakustannusten vuotuinen omavastuu on 300 euroa (vuonna 2018). Kela korvaa tämän jälkeen loppuvuoden matkat terveydenhuoltoon tai kuntoutukseen kokonaan.


Halvin matkustustapa:

Matkat korvataan halvimman käytettävissä olevan matkustustavan mukaan huomioiden asiakkaan sairaus tai terveydentila sekä liikenneolosuhteet.

Jos sairaus, vaikea vamma tai liikenneolosuhteet edellyttävät erityisajoneuvon, esimerkiksi taksin tai oman auton käyttöä, korvaus voidaan maksaa erityisajoneuvon käytöstä aiheutuneiden kustannusten mukaan.


Kela-taksin käyttö:

Kun terveydentilasi tai puutteelliset liikenneolosuhteet edellyttävät taksin käyttöä, voit saada siitä korvauksen.

Mikäli joudut käyttämään taksia terveydentilasi vuoksi, tarvitset siitä terveydenhuollon antaman todistuksen (Todistus matkakorvausta varten, SV 67).

Jos taksin käyttö johtuu liikenneolosuhteista, sinun tulee perustella taksin käyttö taksia tilatessasi.

Tarvittaessa Kela pyytää sinulta selvitystä tekemästäsi matkasta.

Taksienvälityskeskusten puhelinnumerot löydät tästä osoitteesta www.kela.fi/nain-tilaat-taksin

Oman auton käyttö:

Jos käytät omaa tai toisen omistamaa autoa, korvaus on 0,20 e/km. Korvauksesta vähennetään omavastuu.

Kun matkustat terveydentilasi vuoksi omalla autolla yhdensuuntaisen matkan terveyskeskukseen, julkiseen sairaalaan tai Kelan järjestämään kuntoutukseen ja matkan pituus on yli 100 kilometriä, tarvitset aina matkakorvaushakemuksen liitteeksi terveydenhuollosta lomakkeen Todistus matkakorvausta varten (SV 67).

Kun matkustat yksityiseen terveydenhuoltoon, tarvitset aina matkakorvaushakemuksen liitteeksi terveydenhuollon antaman lomakkeen Todistus matkakorvausta varten (SV 67).

Lähin hoitopaikka:

Matkakorvaus myönnetään asiakkaan vakinaisesta kotiosoitteesta asiakasta lähimpänä olevaan hoitopaikkaan, josta asiakas voi saada tarpeellisen hoidon. Yleensä lähin hoitopaikka on oman kunnan pääterveyskeskus.

Yksityinen terveydenhuolto: Lähin hoitopaikka arvioidaan julkisen terveydenhuollon hoidon porrastuksen mukaan. Lähimmäksi hoitopaikaksi tulkitaan terveyskeskus, jos yksityisen hoidon on antanut esimerkiksi yleislääkäri, hammaslääkäri tai fysioterapeutti. Jos asiakas on mennyt erikoislääkärin- tai erikoishammaslääkärin vastaanotolle, lähimmäksi hoitopaikaksi tulkitaan yliopistollinen sairaala.

Jos saat kunnan tai sairaanhoitopiirin maksusitoumuksen, Kela korvaa matkakulut siihen hoitopaikkaan, josta saat hoidon.


Korvaako Kela terveyskeskuksen ja sairaalan maksuja?

Kela ei korvaa julkisen terveydenhuollon perimiä maksuja, kuten poliklinikka-, käynti-, hoitopäivämaksut. Nämä kerryttävät kuitenkin julkisen terveydenhuollon maksukattoa (vuonna 2018 terveydenhuollon maksukatto 683 euroa). Kysy maksukaton kertymästä omasta terveyskeskuksesta tai sairaalasta.

Voinko saada suuremman korvauksen lääkkeestä?

Keskustele hoitavan lääkärisi kanssa, onko sinulla sellaisia pitkäaikaisia sairauksia (esim. astma, diabetes, verenpainetauti), joihin tarkoitetut lääkkeet ovat erityiskorvattavia. Lääkärisi voi kirjoittaa korvausoikeuden hakemista varten B-lausunnon. Lausunnon perusteella Kelassa ratkaistaan, voitko saada suuremman korvauksen kyseisistä valmisteista.

Kun vuotuinen lääkekatto täyttyy, maksat ylimenevistä lääkekustannuksista lääkekohtaisen ja ostokertaisen omavastuun, joka on 2,50 euroa.

easiointi.kela.fi/lääkekysely

Miten haen lapsen matkakorvauksen?

Sekä lapsen että lapsen mukana matkustavien perheenjäsenten/saattajan matkakorvaukset haetaan lapsen henkilötunnuksella. Korvauksen voi hakea asiointipalvelussa, jos lapsella on omat verkkopankkitunnukset.

Mistä löydän tietoa sairaanhoidosta ulkomailla?

Lisätietoa sairastamisesta kansainvälisissä tilanteissa löydät täältä:
www.kela.fi/sairaanhoito-ulkomailla
www.hoitopaikanvalinta.fi/terveyspalvelut-ulkomailla

Sairaanhoitokorvaukset

Kela korvaa osan yksityislääkärin ja yksityishammaslääkärin palkkioista, hoidosta ja tutkimuksista näille määritellyn korvaustaksan mukaan.

Katso sairaanhoidon korvaukset taksaluettelosta.
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi