Kuntoutusrahaa haetaan ajalta x.x.2017-y.y.2017?

Valvoja: Kela | sairausetuudet

Kirjoittaja KuntoutujaXY 12 Loka 2017, 17:21
Jos on syyskuussa ollut ammatillisen kuntoutusselvityksen alkujakso, 3 päivää, jonka jälkeen on noin 2 kuukauden tauko ennen kuin ammatillinen kuntoutus jatkuu, niin voinko laittaa kuntoutusrahahakemukseen ajanjaksoksi esim ne 3pv+odotusaika, vai voiko hakea vain noilta 3 päivältä ensin? Ja sitten kun saa siitä hyväksytyn päätöksen niin hakee odotusajalta?

Haluaisin selvitä mahdollisimman vähillä hakemuksilla.

"Kuntoutusrahaa ammatillisen kuntoutuksen odotusajalta voidaan harkintaan perustuen maksaa, kun se on tarpeellista kuntoutuksen etenemisen varmistamiseksi eikä tältä ajalta saa toimeentuloa työstä tai muista toimeentuloa turvaavista järjestelmistä."

Lasketaanko työmarkkinatuki toimeentuloa turvaavaksi järjestelmäksi?

Milloin odotusajan kuntoutusraha on tarpeellista kuntoutuksen etenemisen varmistamiseksi, ja milloin ei? Eli mihin se harkinta perustuu?
Kirjoittaja Kela | sairausetuudet 13 Loka 2017, 09:36
Hei KuntoutujaXY!

Varsin kinkkinen ja monisyinen kysymys sinulla.

Neuvon sinua soittamaan kuntoutuksen asiakaspalvelunumeroomme 020 692 205, niin voimme varata sinulle ajan toimistoon kuntoutusasiassasi.

Tällä palstalla voimme neuvoa vain yleisluontoisissa asioissa ja kysymyksesi vaatii tutkintaa henkilökohtaisella tasolla.

Mukavaa viikonloppua toivottaen

Mika | Kela sairausetuudet
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi
Kirjoittaja KuntoutujaXY 16 Marras 2017, 14:04
Tietääkseni kaikilla on ensin 3 päivän alkujakso, ja sitten hieman taukoa ennen kuin ammatillinen kuntoutusselvitys jatkuu.

Mielestäni ei pitäisi olla kinkkinen kysymys, että tuleeko kuntoutusrahahakemuksessa aina hakea niiltä 3 päivältä, vai voiko hakea niiltä 3 päiviltä ja odotusajalta samalla hakemuksella. Ja tämähän yleisluontoinen kysymys, ja tilanne joka jokaisella kuntoutujalla tulee vastaan (paitsi niillä jotka lopettavat kuntoutusselvityksen jo ekojen päivien aikana - mutta hehän eivät kuntoutusrahaa edes hae koska sehän ei ole pakollista, ja kaikkiin tilanteisiin nähden he saisivat rahaa vähemmän kuin muuten).

Odotusaikani on nyt päättynyt ja kuntoutusselvitys jatkuu. Odotusaikani on siis ohi.

Selviän helpommalla jos en soita minnekään ja sovi mitään aikoja, vaan laitan vaan hakemukseeni ajanjakson "kuntoutusselvityksen alkupäivä viiva odotusajan loppupäivä". Sitten näen saanko kuntoutusrahan koko tuolta ajalta, vai vain 3 kuntoutusselvityksen ajalta, ja ohjeistetaanko minua tekemään uusi hakemus odotusajalta.

"Lasketaanko työmarkkinatuki toimeentuloa turvaavaksi järjestelmäksi?"

Tuokin on yleisluonteinen kysymys. Jos työmarkkinatuki+asumistuki ovat ainoat tulomuodot, niin lasketaanko ne "toimeentuloa turvaaviksi järjestelmiksi"?

Jos saa odotusajalta vain työmarkkinatukea ja asumistukea, voiko saada kuntoutusrahaa odotusajalta? Varmaan samassa tilanteessa on noin puolet ammatilliseen kuntoutusselvitykseen osallistuvista, joten pitäisi olla hyvin yleinen tilanne.

Sitten kun kerran vastaatte tähän hyvin, niin voitte päivittää ohjeita myös kuntoutusrahasta ohjeistaville sivuille. Sen "hyvän vastauksen" mukaan. Eikä tarvitse kymmeniä tai satoja kertoja vuodessa vastailla puhelimeen ja siinä selostaa.

Ne ohjesivut sisältävät ison puutteen, kun ei kerrota edes onko kuntoutusrahaa tarkoitus hakea etukäteen vai jälkikäteen jne. Eli ei opasteta lainkaan mitä on tarkoitus laittaa hakemuksen ajankohdaksi.
Kirjoittaja Kela | sairausetuudet 16 Marras 2017, 16:25
Hei KuntoutujaXY!

Tällä palstalla emme voi antaa ennakkopäätöstä siihen, että voidaanko sinulle maksaa odotusajalta kuntoutusrahaa.

Kuntoutusraha maksetaan ammatillisen kuntoutuksen odotus- ja väliajalta (KKRL 566/2005 3 luku 24 §), kun

• se on tarpeellista asiakkaan kuntoutuksen etenemisen varmistamiseksi
• asiakas ei saa tältä ajalta toimeentuloa työstä tai muusta toimeentuloa turvaavasta etuudesta (esim. eläke tai työttömyysetuus).

Asia selvitetään henkilökohtaisella tasolla ja siksi sinua olikin aiemmin neuvottu soittamaan kuntoutuksen palvelunumeroomme. Toki hakemuksestakin ratkaisemme, voitko saada kuntoutusrahaa odotusajalta.

Työmarkkinatuki on toimeentuloa turvaava järjestelmä. Yhtä aikaa työmarkkinatukea ja kuntoutusrahaa ei voi saada.

Kiitos palautteestasi koskien kelan kuntoutusrahan ohjeistusta. Välitän palautteesi eteenpäin.


Ystävällisin terveisin

Kaija | Kela sairausetuudet
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi
Vastaa