Kuntoutuspsykoterapian jatkohakemus

Mitä vaihtoehtoja Kela tarjoaa työhön paluuseen ja opiskeluun? Missä tilanteissa voin saada kuntoutusrahaa?

Valvoja: Kela | sairausetuudet

Avatar
Vieras

Re: Kuntoutuspsykoterapian jatkohakemus

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 19 Syys 2021, 20:16

Hei, tarvitseeko terapian toista vuotta hakiessa psykoterapian ohella olla käynyt myös psykiatrisessa hoidossa tai arviossa (viitaten hakemuksen kohtaan 8.)? Olen nyt vuoden kestäneen ensimmäisen terapiajakson aikana keskustellut työterveyslääkärini kanssa psyykkisestä voinnistani vain ohimennen ja nyt B-lausuntoa pyytäessä.

Avatar
Kela | sairausetuudet
Viestit:11888
Liittynyt: 21 Syys 2015, 09:39

Re: Kuntoutuspsykoterapian jatkohakemus

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | sairausetuudet » 20 Syys 2021, 14:14

Hei!

Kuntoutuspsykoterapian jatkohakemuksen (2. ja 3. vuosi) liitteeksi tarvitaan palaute totetutuneesta terapiasta sekä B-lääkärinlausunto. Jos terapia on toteutunut suunnitellusti, lausunto voi olla muunkin kokonaishoidosta vastaavan lääkärin laatima (esim. työterveyslääkäri tai muu hoitava lääkäri). Kohdassa 8. viitataan siihen, että hoitosuhteen tulee jatkua terveydenhuollossa myös kuntoutuspsykoterapian aikana. Kelassa ei ole tarkemmin ohjeistettu, mitä tämä pitää sisällään. Hoidon tulee olla toteutettu Käypä hoito -suositusten mukaisesti. Keskustele tarvittaessa asiasta tarkemmin hoitavan lääkärin kanssa.

Mukavaa alkanutta viikkoa sinulle! :)

Ystävällisesti
Susanna | Kela sairausetuudet
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi

Avatar
Vaahteranlehti

Re: Kuntoutuspsykoterapian jatkohakemus

Lukematon viesti Kirjoittaja Vaahteranlehti » 24 Syys 2021, 11:14

Hei!

Kun hakee uutta, enintään kolme vuotta kestävää terapiajaksoa (edellisen jakson päättymisestä on kulunut yli viisi vuotta), tarvitseeko myös silloin olla edeltävä kolmen kuukauden hoitosuhde mielenterveyden häiriön toteamisen jälkeen eli tarvitaanko psykiatrilta kaksi lausuntoa ennen hakemuksen tekemistä vai riittääkö nykyään yksi käynti (siis jos se psykiatrin mielestä riittää)?

Avatar
Kela | sairausetuudet
Viestit:11888
Liittynyt: 21 Syys 2015, 09:39

Re: Kuntoutuspsykoterapian jatkohakemus

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | sairausetuudet » 24 Syys 2021, 15:48

Hei Vaahteranlehti!

Uutta terapiajaksoa koskevaa hakemusta käsiteltäessä noudatetaan samoja perusteita kuin kuntoutuspsykoterapiaa ensimmäistä kertaa myönnettäessä.

Kuntoutuspsykoterapian korvaaminen edellyttää, että hakija on mielenterveyden häiriön toteamisen jälkeen ollut vähintään 3 kuukautta asianmukaisessa hoidossa. Asianmukaisella hoidolla tarkoitetaan julkisen tai yksityisen terveydenhuollon yksikössä annettua hyvän hoitokäytännön mukaista hoitoa, johon sisältyy hakijan tilanteen kannalta tarpeellinen lääketieteellinen, psykiatrinen ja psykoterapeuttinen tutkimus ja hoito.

Kuntoutuspsykoterapian tulee perustua hakijan hoidosta vastaavassa terveydenhuollon yksikössä tehtyyn yksilölliseen kuntoutuksen tarpeen ja soveltuvuuden arvioon sekä kirjalliseen kuntoutussuunnitelmaan, joka sisältää psykiatrian erikoislääkärin lausunnon.

Ystävällisin terveisin
Satu | Kela sairausetuudet
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi