Kunoutuspsykoterapian b-lausunto etävastaanotolla

Mitä vaihtoehtoja Kela tarjoaa työhön paluuseen ja opiskeluun? Missä tilanteissa voin saada kuntoutusrahaa?

Valvoja: Kela | sairausetuudet

Avatar
SK92

Kunoutuspsykoterapian b-lausunto etävastaanotolla

Lukematon viesti Kirjoittaja SK92 » 24 Syys 2021, 13:15

Olen hakeutumassa Kelan kuntoutuspsykoterapiaan ja nopeuttaakseni prosessia yritän saada b-lausunnon yksityiseltä psykiatrilta.

Hyväksyykö Kela psykiatrin kirjoittaman b-lausunnon, joka on tehty etävastaanoton perusteella vai täytyykö asiakkaan tavata psykiatri fyysisesti paikan päällä?

Hyväksyykö Kela yleensä kuntoutuspsykoterapiahakemuksen jos diagnoosin saantia seuraavan kolmen kuukauden aikana hakija on saanut julkisen terveydenhuollon mielenterveyspalveluista vain yhden jutteluajan ja lisäksi käynyt kerran yksityisellä psykiatrilla, joka on kirjoittanut b-lausunnon?

Motivaationi pitkän terapian aloittamiseen on erittäin korkea, mutta mielenterveyspalveluiden ruuhkautumisen vuoksi palveluista ei ole voitu tarjota toistaiseksi muuta kuin yksi aika, joka osuu jo lähemmäs kolmen kuukauden aikarajan loppua.

Voiko psykoterapeuttia etsiä oman paikkakunnan ulkopuolelta, kunhan terapeutti on rekisteröity Kelan kuntoutusterapian palveluntuottajaksi?

Kiitos jo etukäteen! :)

Avatar
Kela | sairausetuudet
Viestit:11855
Liittynyt: 21 Syys 2015, 09:39

Re: Kunoutuspsykoterapian b-lausunto etävastaanotolla

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | sairausetuudet » 27 Syys 2021, 08:55

Hei SK92!

Hakemukseen liitetään ajantasainen, enintään vuoden vanha, kuntoutussuunnitelma/B-lääkärinlausunto.

Lausuntoa tekevän psykiatrin pitää tavata asiakas henkilökohtaisesti joko kasvokkain tai etävastaanotolla. Eli myös etävastaanoton perusteella laadittu lääkärinlausunto on mahdollista hyväksyä. Kuntoutuspsykoterapia voi alkaa vasta sen jälkeen, kun asiakas on saanut Käypähoito –suositusten mukaista hoitoa vähintään sen kolme kuukautta diagnoosin tekemisen jälkeen.

Voit etsiä Kelan hyväksymää palveluntuottajaa myös toiselta paikkakunnalta. Tämä kannattaa perustella omalla hakemuksella. On esimerkiksi tilanteita ettei oman paikkakunnan alueelta sopivaa terapeuttia löydy.

Ystävällisin terveisin
Satu | Kela sairausetuudet
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi

Avatar
SK92

Re: Kunoutuspsykoterapian b-lausunto etävastaanotolla

Lukematon viesti Kirjoittaja SK92 » 27 Syys 2021, 16:39

Hei,

Kiitos vastauksesta! Kysyisin vielä lisäkysymyksen.

Käypähoito -suositusten hoidot ovat kovin lääkepainotteisia. Kuinka suuri painoarvo esim. masennuslääkkeiden käytöllä on Kelan arvioidessa asiakkaan hakemusta? Onko asiakkaalla mitään mahdollisuuksia saada kuntoutusterapiaa, mikäli tämä haluaisi hoitaa itseään terapian lisäksi terveellisillä elämäntavoilla, mutta ei lääkkeillä?

Avatar
Kela | sairausetuudet
Viestit:11855
Liittynyt: 21 Syys 2015, 09:39

Re: Kunoutuspsykoterapian b-lausunto etävastaanotolla

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | sairausetuudet » 30 Syys 2021, 09:11

Hei, SK92!

Lääkehoito ei ole ehdoton edellytys kuntoutuspsykoterapian myöntämiselle. Jos kuitenkin Käypä hoito –suosituksessa lääkehoitoa edellytetään osana hyvää hoitokäytäntöä, se pitäisi myös toteuttaa. Kun asianmukaista hoitoa arvioidaan, arvioidaan myös muuta kuin lääkehoitoa. Asianmukaisen hoidon tulee sisältää kaikki asiakkaan tarvitsema lääketieteellinen, psykososiaalinen ja tarvittaessa myös Käypä hoito –suosituksen mukainen psykoterapeuttinen tuki.

Mukavaa päivän jatkoa! :)

Ystävällisesti
Susanna | Kela sairausetuudet
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi