Ammatillinen kuntoutus kuntoutustuella

Mitä vaihtoehtoja Kela tarjoaa työhön paluuseen ja opiskeluun? Missä tilanteissa voin saada kuntoutusrahaa?

Valvoja: Kela | sairausetuudet

Avatar
Sedaatio
Viestit:2
Liittynyt: 21 Heinä 2019, 15:31

Ammatillinen kuntoutus kuntoutustuella

Lukematon viesti Kirjoittaja Sedaatio » 21 Heinä 2019, 15:46

Olen kuntoutustuella eli määräaikaisella työkyvyttömyyseläkkeellä. Suunnittelen hakevani keväällä lukio-opintoihin, jos vointini sen sallii. Suorittaisin opintoja omaan tahtiini terveydentilani rajoissa. Onko minun mahdollista saada ammatillisen kuntoutuksen päätös koulutukseen menettämättä kuitenkaan oikeuttani kuntoutustukeen? Kelan sivuilla, luki, että kuntoutustuella olisi mahdollista opiskella. Jostakin etuusohjeesta myös luin, että kuntoutustuella alkanut kuntoutus ja sen perusteella myönnetty eläkkeensaajan kuntoutusraha ei olisi este kuntoutustuen jatkon myöntämiselle, mutta siellä luki myös, että ammatillinen kuntoutusraha on ensisijainen etuus työkyvyttömyyseläkkeeseen nähden. En oikein löytänyt selkeää vastausta tilanteeseen. Haluaisin tiedon asiasta jo etukäteen, sillä tulotasoni tippuisi reilusti, jos en kuuluisi enää eläkkeensaajan asumistuen piiriin, joten pitäisi varmaan sitten selvittää saisinko esimerkiksi vanhemmiltani taloudellista tukea.

Avatar
Kela | sairausetuudet
Viestit:9157
Liittynyt: 21 Syys 2015, 09:39

Re: Ammatillinen kuntoutus kuntoutustuella

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | sairausetuudet » 22 Heinä 2019, 13:31

Hei Sedaatio!

Työkyvyttömyyseläkkeellä/kuntoutustuella ollessa sinun on mahdollista opiskella ilman, että sillä on vaikutusta eläkkeen maksamiseen. Jos valmistut uuteen ammattiin niin siitä tulee ilmoittaa Kelaan, koska tällöin kansaneläkeoikeus tulee tarkistaa.

Jos haet opiskeluun kuntoutusta ja saat siitä myönteisen päätöksen, voit hakea eläkkeensaajan kuntoutusrahaa. Se on määrältään 10 % eläkkeidesi yhteismäärästä. Kuntoutusraha maksetaan tällöin eläkkeesi lisäksi.

Kuntoutuksesta kannattaa kuitenkin keskustella ensin lääkärin kanssa, koska hakemuksen liitteeksi tarvitaan B-lausunto, jossa lääkäri suosittelee sinulle kuntoutusta.

Ystävällisesti
Satu | Kela sairausetuudet
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi