Millä perusteilla ja milloin voin hakea Kelan tukemana uudestaan psykoterapiaan?

Mitä vaihtoehtoja Kela tarjoaa työhön paluuseen ja opiskeluun? Missä tilanteissa voin saada kuntoutusrahaa?

Valvoja: Kela | sairausetuudet

Avatar
Tuomo59
Viestit:2
Liittynyt: 20 Touko 2020, 08:56

Millä perusteilla ja milloin voin hakea Kelan tukemana uudestaan psykoterapiaan?

Lukematon viesti Kirjoittaja Tuomo59 » 17 Syys 2020, 22:15

Hei,

Aloitin Kelan tukemana psykoterapian 2014 syksyllä. Kela tuki psykotetapiaani kolmen vuoden ajan 200 käyntikerran edestä vuoden 2016 kevääseen asti. Koen kuitenkin, että terapiani jäi kesken ja jatkoin sitä omakustanteisesti vuoden 2018 syksyyn. Sen jälkeen kävin myös lyhyen jakson ryhmäpsykotetapiassa.

Koen edelleen tarvetta psykoterapeuttiselle hoidolle ja kokisin hyötyväni siitä.

Milloin voin hakea Kelalta tukea aikaisintaan uuteen (kuntoutus)psykoterapiajaksoon? Millä perustein voisin vielä hakea (ja saada) tukea psykoterapiaan? Entä miten kuntoutuspsykoterapiajakso ja vaativa lääkinnällinen kuntoutus eroavat toisistaan?

Kiitos vastauksista jo etukäteen :)

Avatar
Kela | sairausetuudet
Viestit:10600
Liittynyt: 21 Syys 2015, 09:39

Re: Millä perusteilla ja milloin voin hakea Kelan tukemana uudestaan psykoterapiaan?

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | sairausetuudet » 21 Syys 2020, 08:54

Hei, Tuomo59!

Kela voi korvata kuntoutuspsykoterapiana uuden enintään kolme vuotta kestävän terapiajakson, kun sen myöntämiseen on erityisiä syitä ja edellisen jakson päättymisestä on kulunut vähintään viisi vuotta.

Uuden jakson myöntäminen on perusteltua esimerkiksi silloin, kun joku menetys tai muu kielteinen elämäntapahtuma, psykososiaalisesti kuormittava elämäntilanne, opintojen loppuunsaattaminen, työelämään siirtyminen tai muu vastaava tapahtuma vaikeuttaa aiempaa mielenterveyden häiriötä tai aiheuttaa jonkin uuden mielenterveyden häiriön,
joka uhkaa asiakkaan työ- tai opiskelukykyä.

Uutta terapiajaksoa koskevaa hakemusta käsiteltäessä noudatetaan samoja perusteita kuin kuntoutuspsykoterapiaa ensimmäistä kertaa myönnettäessä. Kuntoutussuunnitelmasta/lääkärin­lausunnosta tulee selvitä, miten hakija on hyötynyt aikaisemmasta psykoterapiasta työ- tai opiske­lukykynsä kannalta.

Vaativana lääkinnällisenä kuntoutuksena on mahdollista hakea myös psykoterapiaa, myöntämisedellytykset ovat erilaiset kuin kuntoutuspsykoterapiassa. Mikäli Kela myöntää vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen, Kela kustantaa käynnit kokonaisuudessaan. Voit lukea lisää: www.kela.fi/vaativa-laakinnallinen-kuntoutus.

Ystävällisin terveisin
Riina | Kela sairausetuudet
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi