Erityishoitorahan hakumahdollisuus ja ohjeet lomakkeen täyttämiseen

Milloin voin saada erityishoitorahaa? Missä tilanteessa voin hakea alle 16-vuotiaan vammaistukea?

Valvoja: Kela | sairausetuudet

Avatar
lapsellinenperheenisa
Viestit:20
Liittynyt: 22 Helmi 2019, 14:08

Erityishoitorahan hakumahdollisuus ja ohjeet lomakkeen täyttämiseen

Lukematon viesti Kirjoittaja lapsellinenperheenisa » 02 Loka 2019, 02:43

Moi!

Olen tällä hetkellä kotihoidontuella hoitaen nuorinta lasta kotona. Vanhempi lapsi on normaalisti päiväkodissa päiväaikaan. Vanhempaan lapseen liittyen oli kuitenkin pari sairaalakäyntiä hiljattain. Sain sairaalasta ajantasalla olevan ohjeen (sosiaaliturvainfo) jonka mukaan erityishoitorahaa koskien estäviä etuuksia ei ole mm. kotihoidontuki. Tähän liittyen löytyi vastaavaa tietoa myös sivuiltanne missä oli erityishoitorahan ohjeistus. Siinä mainitaan että "Samalta ajalta maksettava lasten kotihoidon tuki tai omaishoidon tuki ei estä erityishoitorahan myöntämistä. Tuen saajalle voidaan myöntää erityishoitoraha, jos hän on haettuna aikana estynyt työstään ja/tai oman taloutensa hoitamisesta.". Sivuiltanne löytyi myös ohje kodinhoidontuesta missä puolestaan mainitaan että oikeus samanaikaiseen erityishoitorahaan edellyttää Kelan selvitystyötä. Tässä siis olennaisinta on meidän perheen kohdalla se että kodinhoidontuki ja erityishoitoraha liittyvät eri lapsiin. Käytännössä myös nuorin lapsi oli mukana sairaalassa näiden poliklinikkakäyntien aikana mitkä koskivat vanhinta lasta. Eli hoidin käytännössä molempia lapsia sairaalakäyntien aikana. Palkkatöistä olen kokonaan pidemmällä vapaalla.

Muutamia kysymyksiä:
-Olenko oikeutettu erityishoitorahaan?
-Jos haen erityishoitorahaa niin onko riski että jostain kummallisesta syystä menetän kodinhoidontuen? Vaikka nuorimmainenkin lapsi oli mukana sairaalassa.
-Mitä ilmoitan erityishoitorahahakemuksessa sitä koskien olenko palkansaaja vai en? Palkkatöistä olen siis kokonaan pidemmällä vapaalla.
-Riittääkö todistukseksi töistä poissaolosta vapaamuotoinen sähköposti työnantajalta? Vai tarvitaanko mitään todistusta kun tulorekisteristä näkee etten ole saanut aikoihin palkkaa (muuta kuin lomarahan)?
-Ilmoitanko olleeni estynyt kotitalouden hoitamisesta (kohdassa "mistä työstä tai toiminnasta olit estynyt")? Koska en ollut lastenhoidostakaan estynyt kun nuorimmainenkin oli mukana sairaalassa...

T: lapsellinenperheenisa

Avatar
Kela | sairausetuudet
Viestit:9305
Liittynyt: 21 Syys 2015, 09:39

Re: Erityishoitorahan hakumahdollisuus ja ohjeet lomakkeen täyttämiseen

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | sairausetuudet » 03 Loka 2019, 10:19

Hei lapsellinenperheenisa!

Pystymme palstalla neuvomaan vain yleisesti eri etuuksiin liittyvissä kysymyksissä. Kysymyksesi on hyvin laaja ja asiaa täytyisi katsoa hieman tarkemmin henkilökohtaisella tasolla. Neuvoisin sinua olemaan yhteydessä puhelinpalveluumme 020 692 204, niin voimme katsoa tilannettasi tarkemmin.

Ystävällisin terveisin
Tiina | Kela sairausetuudet
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi

Avatar
lapsellinenperheenisa
Viestit:20
Liittynyt: 22 Helmi 2019, 14:08

Re: Erityishoitorahan hakumahdollisuus ja ohjeet lomakkeen täyttämiseen

Lukematon viesti Kirjoittaja lapsellinenperheenisa » 03 Loka 2019, 16:31

Hei!

Mielestäni tilanteessani ei ole mitään kovin erikoista mitä tässä tulisi erikseen tarkastella. Kysymykset liittyvät epäselviin ohjeistuksiinne jotka ovat selvästi ristiriitaisia keskenään. Erityishoitorahaa koskevan ohjeen mukaan olisin oikeutettu molempiin tukiin (kotihoidontuki, erityishoitoraha) mutta kotihoidontukea koskevan ohjeistuksen mukaan asia vaatisi selvitystyötä. Kumpi näistä ohjeista pitää paikkansa? Loput kysymykseni ovat myös hyvin yleisiä (eivät myöskään laajoja) ajatellen että ne liittyvät hakulomakkeen täyttämiseen.

Voitteko siis ystävällisesti vastata kysymyksiini?

Avatar
Kela | sairausetuudet
Viestit:9305
Liittynyt: 21 Syys 2015, 09:39

Re: Erityishoitorahan hakumahdollisuus ja ohjeet lomakkeen täyttämiseen

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | sairausetuudet » 04 Loka 2019, 15:02

Hei lapsellinenperheenisa!

Kuten Tiina edellä onkin sinua jo ohjeistanut niin tarkemmin asiaa selvittääksesi ota yhteyttä henkilökohtaisesti.

Täältä palstalta ei voi ennakkopäätöstä kysymykseesi antaa oletko oikeutettu erityishoitorahaan. Voit sitä hakea ja oikeus siihen tutkitaan hakemuksen perusteella.

Kotivanhemman oikeus erityishoitorahaan yleensä edellyttää sitä, että hän on muun muassa estynyt kotityöstä sairaan lapsen hoitoon osallistumisen ajalta. Ja mitä erityishoitorahan myöntämiseen tulee niin lasten kotihoidontuella ei ole siihen vaikutusta.

Erityishoitorahahakemuksessa sinun kannattaa antaa oma selvitys siitä, että olet edeltävästi ollut palkansaaja ja sinulla siellä työsuhde edelleen voimassa on.

Ystävällisesti
Satu | Kela sairausetuudet
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi