Tukea vanhemman ansiomenetykseen

Milloin voin saada erityishoitorahaa? Missä tilanteessa voin hakea alle 16-vuotiaan vammaistukea?

Valvoja: Kela | sairausetuudet

Avatar
Aitihanelle

Tukea vanhemman ansiomenetykseen

Lukematon viesti Kirjoittaja Aitihanelle » 09 Marras 2019, 01:01

Hei!

Meidän tilanne on seuraava:

4v esikoisella mm. syömishäiriö ja muuta ongelmaa, joiden vuoksi hänen psykoterapiakäyntejä tihennetään ensi vuodesta lähtien 4krt/vko. Näihin käynteihiin menee aikaa matkoineen n. 2.5-3h/käynti.

Hoidan tällä hetkellä kohta 2-vuotiasta pikkusisarusta kotona kodinhoidon tuella. Suunnitelmana on ollut aloittaa työnhaku viimeistään keväällä, mutta nyt esikoisen tihennettyjen terapiakäyntien vuoksi kokoaikatyön ja näiden tiheiden kuntoutuskäyntien yhdistäminen on hankalaa.

Onko mitään tukea, mitä voin hakea itselleni, kun kokopäivätyön saaminen ei tässä tilanteessa ole olllenkaan varmaa. Tosiaan näitä käyntejä tulee neljänä arkipäivänä viikossa keskellä päivää.

Mainittakoon vielä, että tämä esikoinen on kuntouttavassa päivähoidossa lastenpsykiatrin suosituksesta, joten on osan päivästä hoidossa.

Avatar
Vieras

Re: Tukea vanhemman ansiomenetykseen

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 09 Marras 2019, 09:08

Ethän sinä mitään ansioita ole menettänyt kun et ole edes töissä. Et sinä silloin mitään tukea tarvitse.
Lääkärin lausunnolla voit hakea 4-v:lle vammaistukea. Sairaan lapsen hoitoraha on tilapäiseen tarkoitukseen ja kun kerran lapsi pystyy käymään hoidossa, se tuskin tulee kyseeseen.
Terapiakäyntien kulut ja matkakulut terapiaan Kela ainakin korvaa.
Mahdollisesti voitte hakea myös toimeentulotukea ja asumistukea, mutta jos sinulla on puoliso, molemmissa huomioidaan myös puolison tulot ja varallisuus eli yksin et voi niitä hakea, vaan haette niitä ruokakuntana. Asumistukea saa myös omistusasuntoon ja omakotitalon kuluihin.

Avatar
Aitihanelle

Re: Tukea vanhemman ansiomenetykseen

Lukematon viesti Kirjoittaja Aitihanelle » 09 Marras 2019, 23:07

Hei vieras!

Niin, ei ansiomenetyksiä - vielä. Mutta kuten sanoin, keväällä nuorimmainenkin menee hoitoon, sillä eihän hoitovapaatakaan ikuisesti jatketa.

Terapiakuntoutus ei ole mikään hetken homma, vaan tihennetyt käynnit kestävät ainakin vuoden ja mahdollisesti pitempäänkin, joten kyllä niitä poissaoloja työllistyessä tulee olemaan lapsen kuntoutuksen vuoksi.

Avatar
Kela | sairausetuudet
Viestit:10822
Liittynyt: 21 Syys 2015, 09:39

Re: Tukea vanhemman ansiomenetykseen

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | sairausetuudet » 11 Marras 2019, 14:30

Hei Aitihanelle!

Erityishoitorahan tarkoitus on korvata ansionmenetystä, jos joudut olemaan kokopäiväisesti pois työstäsi hoidon vuoksi etkä saa palkkaa. Erityishoitoraha on korvaus ansionmenetyksestä tilanteessa, jossa alle 16-vuotiaan sairaan tai vammaisen lapsen huoltaja ei voi tehdä työtään, koska hänen on osallistuttava lapsensa hoitoon tai kuntoutukseen. Erityishoitorahan saaminen edellyttää, että lapsen huoltaja osallistuu 0–15-vuotiaan kuntoutukseen. Erityishoitoraha hakemuksen SV89 liitteeksi tulee toimittaa, D-lääkärintodistus, jossa todetaan lapsen sairaus ja huoltajan osallistumisen tarpeellisuus lapsen hoitoon, sekä palkattomuustodistus työnantajaltasi, jos olet palkkatyössä.

Kuten vieras onkin maininnut, oikeus alle 16-vuotiaan vammaistukeen olisi hyvä selvittää kyseisessä tilanteessa. Voit lukea lisää www.kela.fi/vammaistuki-lapselle.

Kela ei maksa omaishoidontukea, vaan sitä myöntää kunnan sosiaalitoimi. Kunta voi myöntää omaishoidontukea lähiomaiselle, joka hoitaa kotona vaikeasti vammaista tai pitkäaikaisesti sairasta lasta. Saat lisätietoja kotikunnastasi.

Jos taloudellinen tilanne on heikko, voitte myös selvittää oikeuden toimeentulotukeen. Lisätietoa www.kela.fi/toimeentulotuki-mihin-menoihin.

Ystävällisin terveisin
Riina | Kela sairausetuudet
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi

Avatar
anonkuuskaks

Re: Tukea vanhemman ansiomenetykseen

Lukematon viesti Kirjoittaja anonkuuskaks » 14 Helmi 2020, 14:13

hey guys

jos joku tai kaikki päästää töihin niin annetaan kaikille kaikki vaik ohjeet olis jotain muuta OK

OK