UKK: Jos lapsi sairastuu

Milloin voin saada erityishoitorahaa? Missä tilanteessa voin hakea alle 16-vuotiaan vammaistukea?

Valvoja: Kela | sairausetuudet

Avatar
Kela | sairausetuudet
Viestit:10065
Liittynyt: 21 Syys 2015, 09:39

UKK: Jos lapsi sairastuu

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | sairausetuudet » 21 Syys 2015, 12:17

Maksaako työnantaja palkkaa, jos jään hoitamaan sairasta lasta?

Alasi työehtosopimuksessa (TES) on määritetty aika, jolta saat palkkaa kun hoidat sairasta lasta. Kysy asiaa työnantajaltasi.

Milloin voin saada erityishoitorahaa?

Erityishoitoraha korvaa ansionmenetystä, jos joudut olemaan kokopäiväisesti pois työstäsi lapsen hoidon tai kuntoutuksen vuoksi etkä saa palkkaa. Voit saada Kelasta erityishoitorahaa alle 16-vuotiaan lapsen sairaalahoidon ja siihen liittyvän kotihoidon ajalta.

Erityishoitorahan saaminen edellyttää lapsen hoitavalta lääkäriltä D-lääkärinlausuntoa sairauden vaikeudesta sekä vanhempien osallistumien tarpeellisuudesta.

Milloin vammaistukea lapselle?

Alle 16-vuotiaan vammaistuki on tarkoitettu sairaalle tai vammaiselle lapselle. Vammaistuki edellyttää, että lapsi on vähintään 6 kuukautta hoidon, huolenpidon ja kuntoutuksen tarpeessa niin, että se sitoo perhettä enemmän kuin samanikäisen terveen lapsen hoito ja aiheuttaa erityistä rasitusta.

Sairauden tai vamman diagnoosi ei pelkästään ratkaise lapsen oikeutta vammaistukeen. Oikeus tukeen ja sen tasoon arvioidaan sen mukaan, kuinka paljon hoitoa ja huolenpitoa lapsi tarvitsee. Vammaistuki on porrastettu kolmeen tasoon hoidon ja huolenpidon tarpeen mukaan.

Voit hakea etuutta lomakkeella Alle 16-vuotiaan vammaistuki (EV 258) ja liitä hakemukseen lääkärin kirjoittama lausunto lapsen terveydentilasta.

Voit lukea lisää www.kela.fi/vammaistuki-lapselle.

Kun lapsi täyttää 16 vuotta, oikeus lapsen vammaistukeen loppuu. Tällöin lapsella voi olla oikeus 16 vuotta täyttäneen vammaistukeen ja/tai vajaakuntoisen nuoren kuntoutusrahaan. Hakemus liitteineen kannattaa jättää Kelaan jo hyvissä ajoin ennen kuin lapsi täyttää 16 vuotta.

Voit lukea lisää www.kela.fi/vammaistuki-aikuiselle.

Lapselle kuntoutusta

Kela järjestää kuntoutusta pääasiassa vaikeavammaisille tai pitkäaikaissairaille lapsille. Lisätietoa lapsen kuntoutuksesta saat www.kela.fi/lapsille-ja-nuorille.
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi