Työkyvyttömyyseläkeen hakeminen

Milloin voin jäädä eläkkeelle? Miten haen eläkettä?

Valvoja: Kela | eläke-etuudet

Avatar
Tiina t

Työkyvyttömyyseläkeen hakeminen

Lukematon viesti Kirjoittaja Tiina t » 12 Loka 2019, 10:19

Kelan sivuilta: Kelan maksama työkyvyttömyyseläke alkaa yleensä sairauspäiväraha-oikeuden päättymisen jälkeen eli noin vuoden kuluttua sairastumisesta.

Jos oma sairaus on pahentunut niin ettei kykene töihin, pitääkö ensin jäädä sairauslomalle, jota jatketaan kunnes 300 päivää tulee täyteen? Ja sitten vasta voi hakea työkyvyttömyyseläkettä? Koulutus ja kuntoutus ei tule kysymykseen sairauden laadun vuoksi.
Milloin työkyvyttömyyseläke voi alkaa ilman sairauspäivärahakautta?
Mistä löytyy tietoa vakuutuslääketieteellisestä työkykyarviosta?
Löytyykö tietoa eri sairauksien vaikutuksesta työkykyyn?

Avatar
Kela | eläke-etuudet
Viestit:6527
Liittynyt: 03 Marras 2015, 10:23

Re: Työkyvyttömyyseläkeen hakeminen

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | eläke-etuudet » 14 Loka 2019, 09:05

Hei Tiina t!

Pääsääntöisesti kuntoutustuki/työkyvyttömyyseläke seuraa sairauspäivärahakautta. Työkyvyttömyyseläke arvio tehdään kokonaisvaltaisesti ja työkyvyttömyys käsitellään tapauskohtaisesti hakemuksen sekä lääkärinlausunnon perusteella. Diagnoosi perusteista sairauslistaa ei ole, mikä perusteella työkyvyttömyyseläke myönnettäisiin.

Kelan etuusohjeesta voit lukea lisää miten työkyvyttömyyseläkkeen alkamisajankohta määritellään, löydät etuusohjeen täältä ja sivulta 100 löytyy asiasta tietoa.

Lisätietoa Kelan asiantuntijalääkärin roolista löydät
www.kela.fi/hakemuksesta-paatokseen_laakarin-rooli, lue lisää myös sivun alimmasta linkistä: Vakuutuskorvaukset – Usein kysyttyä vakuutuslääkärin roolista.

Kelan elämässä verkkosivulla julkaistiin aiemmin tänä vuonna asiantuntijalääkärin näkökulmaa, miten sairauspäivärahahakemukset käsitellään. Halutessasi voit lukea sen täältä: https://elamassa.fi/terveys/miksi-saira ... ri-vastaa/

Työeläkettä koskien voit tiedustella asiaa omasta työeläkelaitoksesta.

Ystävällisin terveisin
Riina | Kela eläke-etuudet
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi

Avatar
Kysymys_2019
Viestit:1
Liittynyt: 23 Loka 2019, 17:08

Re: Työkyvyttömyyseläkeen hakeminen

Lukematon viesti Kirjoittaja Kysymys_2019 » 23 Loka 2019, 17:31

Hei! Sain pari pv sitten (21.10.) postissa hylkäävän päätöksen työkyvyttömyyseläkettä koskevaan hakemukseeni, joka alkaisi 1.11.19. Sairastan toistuvaa masennusta, olen tällä kertaa ollut pitkään sairaana, sair.enimmäisaika loppuu lokakuun lopussa. Kela teki päätöksen edellisellä lääk-lausunnollaB1 joka oli marraskuulle asti (lääk.lausunto oli kirjoitettu kesäkuun lopussa, jolloin mulla oli vointi kohentumassa).
Nyt vointini on taas merkittävästi huonontunut, mielialahäiriöpolikl. lääkärin vastaanotolla (16.10.19) todettiin että tarvitsen lääkityksen päivitystä ja psykoterap.tarvetta mahdollisesti tammik.2020alk. Mulle annettiin lääk.lausuntoB1 (tarkoitettu sairauspäivärahaa varten ja kuntoutustukeen) määräajalle 16.10.2019-29.2.2020. Kerroin neg.päätöksestä sairaanhoitajalle, niin hän ehdotti täyttää uusi hakemus tämän sair.todistuksen perusteella tai kysyä neuvoa tarviiko tehdä valitus vai tämä viimeinen menisi lisäselvityksenä siihen edelliseen hakemukseen, koska haettava kuntoutusaika on sama 1.11.2019 alkaen? Kiitos pikaisesta astauksestanne!

Avatar
Kela | eläke-etuudet
Viestit:6527
Liittynyt: 03 Marras 2015, 10:23

Re: Työkyvyttömyyseläkeen hakeminen

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | eläke-etuudet » 24 Loka 2019, 13:55

Hei Kysymys_2019!

Jos vointisi on ollut viime kerralla kohentumassa kun olet työkyvyttömyyseläkettä hakenut, olet todennäköisesti kuvannut terveydentilaasi ja toimintakykyäsi eri tavalla hakemukseen, kuin tekisit nyt, kun tilanne huonontunut merkittävästi. Tämän vuoksi suosittelisin sinua täyttämään myös hakemuslomakkeen uudelleen, koska asia ratkaistaan hakemuksen ja lääkärinlausunnon perusteella.

Ystävällisin terveisin
Tiina | Kela eläke-etuudet
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi