Kuntoutustuelta työkyvyttömyyseläkkeelle

Milloin voin jäädä eläkkeelle? Miten haen eläkettä?

Valvoja: Kela | eläke-etuudet

Avatar
Limbossa

Kuntoutustuelta työkyvyttömyyseläkkeelle

Lukematon viesti Kirjoittaja Limbossa » 22 Helmi 2020, 17:00

Hei. Voiko kela ehdottaa työkyvyttömyyseläkkeelle jäämistä vaihtoehtona kuntoutustuelle ja vaativaan lääkinnälliseen kuntoutukseen, vaikka sitä ei olisi haettu lääkärin B-lausunnolla?
Voiko alote työkyvyttömyyseläkkeelle jäämiseen tulla missään tilanteessa kelalta sinne saapuneiden hakemusten perusteella?

Poliklinikalla ei ole tarjota aikoja jossa pääsisin keskutelemaan tilanteestani lääkärin kanssa ja B lausunto on kirjoitettu yhden tapaamisen perusteella jolloin kokonaistilanteen selvitys lausuntoa varten tuntuu osaltani vajaalta koska ongelmat ovat laajat.

Onko tosiaan niin että päätökset tuistani tehdään vain sen pienen otannan pohjalta? Terveydenhuollolla ei ilmeisesti ole resursseja käyttää enempää aikaa yhtä asiakasta kohti, mutta miten silloin voi saada todellisen avuntarpeen kartoitettua ja oikeanlaista hoitoa ja tukea?

Avatar
Kela | eläke-etuudet
Viestit:5936
Liittynyt: 03 Marras 2015, 10:23

Re: Kuntoutustuelta työkyvyttömyyseläkkeelle

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | eläke-etuudet » 24 Helmi 2020, 14:16

Hei, Limbossa!

Kela voi ehdottaa jonkin tietyn etuuden hakemista, jos lääketieteellisitä selvityksistä ja asiakkaan kokonaistilanteesta käy ilmi, että asiakkaalla voisi olla mahdollisuus kyseiseen etuuteen. Esimerkkinä voidaan ehdottaa vaativaa lääkinnällistä kuntoutusta, jos asiakkan tilanteen katsotaan sitä vaativan.

Sairauspäivärahan tarkoitus on turvata toimeentulo lyhytaikaisen työkyvyttömyyden varalta ja työkyvytön asiakas saa yleensä ensin sairauspäivärahaa noin vuoden ajalta. Jos työkyvyttömyys jatkuu, asiakas voi hakea kuntoutustukea (määräajaksi) tai työkyvyttömyyseläkettä. Työkyvyttömyyseläke on tarkoitettu turvaamaan toimeentuloa pidempiaikaisen työkyvyttömyyden varalta. Työkyvyttömyyseläkkeen hakemiseksi tarvitaan B-lääkärinlausunto, jossa otetaan kantaa työkykyyn. Työkykyä ja kuntoutustarvetta kartoitetaan jo sairauspäivärahakauden aikana. Kuntoutustarve selvitetään aina, kun ollaan ratkaisemassa työkyvyttömyyseläkettä tai kuntoutustukea.

Ystävällisesti
Susanna | Kela eläke-etuudet
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi

Avatar
lsiiehs

Re: Kuntoutustuelta työkyvyttömyyseläkkeelle

Lukematon viesti Kirjoittaja lsiiehs » 27 Maalis 2020, 09:48

Me joudumme valitettavasti ottamaan Sinut takaisin töihin tai tukesi loppuvat...
Nyt elämme kriittisiä aikoja ja Sinun osaaamistasi tarvitaan!