Mikä eläke ja mistä?

Milloin voin jäädä eläkkeelle? Miten haen eläkettä?

Valvoja: Kela | eläke-etuudet

Avatar
Pulzar

Mikä eläke ja mistä?

Lukematon viesti Kirjoittaja Pulzar » 26 Helmi 2020, 16:40

Olen yli viisikymppinen hoitoalalta leipäni ansainnut ennen sairastumistani 2013. Olin Kelan sairauspäivärahalla enimmäisajan. Kuntoutuspoliklinikan lääkäri totesi, että sairauksiin on löydetty lääke- ja hoitokokeilujen jälkeen paras mahdollinen minulle sopiva hoito, joka pitää sairauteni hallinnassa jotenkuten muttei niin että olisin millään lailla työkykyinen. Tämän ovat todenneet myöhemmin kaikki muutkin lääkärit psykiatreja myöten. Lisäksi sain laaja-alaisen autismikirjon diagnoosin, joka selvensi koko työurani ajan ilmenneitä sosiaalisen selviytymisen vaikeuksia.

Eläkeyhtiö on toistuvasti hylännyt työkyvyttömyyseläkehakemukseni. Syynä on se, että kaikkiin sairauksiini on olemassa käypähoitosuosituksen mukaiset hoidot, joilla heidän mukaansa sairauteni saadaan hallintaan. He eivät hyväksy sitä, että en siedä kaikkia lääkkeitä ja hoitomuotoja, joita suositellaan. Oireistoni on kovasti arkieläämääkin saati sitten työntekoa estävää, mutta en suostu käyttämään tehottomia lääkkeitä tai hoitoa, joka pahentaa jotakin toista sairauttani. Eläkeyhtiöstä saatava eläkkeenikin on vuosien varrella laskenut ollen nyt noin 500 euroa/kk.

Onko minulla mahdollisuus saada Kelalta työkyvyttömyyseläkettä? Tarkoitan, etten enää edes yrittäisi hakea eläkeyhtiöltä vaan ainoastaan Kelalta.

Jos joskus saisin omalta eläkeyhtiöltä työkyvyttömyyseläkkeen, sehän olisi niin pieni, ettei sillä pärjää (n.400 euroa tai alle).
Saisinko siinä tapauksessa myös Kelalta jotain eläkettä? Pitäisikö sitä erikseen hakea ja mitkä sen saantikriteerit olisivat?

Avatar
Kela | eläke-etuudet
Viestit:6137
Liittynyt: 03 Marras 2015, 10:23

Re: Mikä eläke ja mistä?

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | eläke-etuudet » 27 Helmi 2020, 08:47

Hei Pulzar!

Kela ja työeläkelaitos arvioivat itsenäisesti työkyvyttömyyttäsi. Pyrkimys on yhteneväiseen ratkaisuun, mutta joissakin tilanteissa kansan- ja työeläkepäätökset voivat olla erilaiset. Jos olet saanut työeläkelaitoksesta kielteisen päätöksen, voit selvittää oikeutesi kansaneläkkeeseen.

Kansaneläkkeeseen voi olla oikeus myös työeläkkeen rinnalla, jos muut eläketulot tai korvaukset eivät ylitä Kelan eläkkeeseen oikeuttavaa tulorajaa, joka on yksinasuvalla 1 368,21e/kk (brutto, vuonna 2020) ja parisuhteessa olevalla 1 226,13e/kk (brutto, vuonna 2020). Jos eläkettä hakee molemmista paikoista, kansaneläkkeestä annetaan päätös sen jälkeen, kun työeläkelaitos on antanut oman päätöksensä. Tämä johtuu siitä, että työeläkkeen määrä vaikuttaa kansaneläkkeen määrään.

Kansaneläkettä ja työeläkettä voi hakea samalla hakemuslomakkeella, lomake on Kelan ja ETK:n yhteinen ETK/Kela 7002.

Lisätietoja:
www.kela.fi/tyokyvyttomyyselake-ja-kunt ... -voi-saada
www.kela.fi/tyokyvyttomyyselake-ja-kunt ... -nain-haet

Ystävällisin terveisin
Tiina | Kela eläke-etuudet
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi

Avatar
eishheys

Re: Mikä eläke ja mistä?

Lukematon viesti Kirjoittaja eishheys » 27 Maalis 2020, 09:47

Me joudumme valitettavasti ottamaan Sinut takaisin töihin tai tukesi loppuvat...
Nyt elämme kriittisiä aikoja ja Sinun osaaamistasi tarvitaan!