Kuntoutuksen keskeytymisestä ilmoittaminen kuntoutustuen aikana

Muutoksia perhesuhteissa? Töihin kuntoutustuella?

Valvoja: Kela | eläke-etuudet

Avatar
luminen

Kuntoutuksen keskeytymisestä ilmoittaminen kuntoutustuen aikana

Lukematon viesti Kirjoittaja luminen » 19 Huhti 2021, 14:15

Hei.

Kelan sivuilla kerrotaan muutoksista työkyvyttömyyseläkkeen saajan elämäntilanteessa, jotka vaikuttavat eläkkeeseen.

https://www.kela.fi/tyokyvyttomyyselake ... uutoksista

Sivulla kerrotaan, että Kelaan olisi ilmoitettava, jos kuntoutus keskeytyy.

Mitä kaikkea kuntoutuksella tässä yhteydessä tarkoitetaan?

Jos henkilö saa kuntoutustukea, ja etuuden perusteena olevaa sairautta on kuntoutustukihakemuksessa ilmoitettu hoidettavan pelkästään lääkkeillä ja säännöllisillä käynneillä lääkärissä, onko tämä sellainen asia, joka katsotaan "kuntoutukseksi"?

Jos lääkitys keskeytyy joksikin aikaa tai kokonaan, tai lääkärikäynnit vähenevät, pitääkö asiasta ehdottomasti aina ilmoittaa Kelaan?

Onko lääkityksen mahdollinen pysyvä keskeytyminen ja asiasta ilmoittamatta jättäminen yleensä peruste eläkkeen takaisinperinnälle tällaisessa tilanteessa?

Onko ilmoittamisvelvollisuus ja mahdolliset sanktiot voimassa, mikäli etuudensaajan terveydentila on niin huono, että ei ole ollut voimia hankkia ja siten saada tarpeeksi tietoa ilmoittamisvelvollisuuden koko sisällöstä, tai voimia ilmoittaa?

Jos kuntoutustukea tai eläkkeensaajan asumistukea peritään takaisin, koska asiakas ei ole ilmoittanut eläkkeeseen vaikuttavista muutoksista elämäntilanteessa, kuinka suurissa erissä ja kuinka pitkän ajan kuluessa maksu on suoritettava? Voidaanko 1-2 erässä periä esimerkiksi koko vuoden eläkkeet? Vai voidaanko perittävä summa jakaa usealle vuodelle vähitellen suoritettavaksi, ilman ulosoton puuttumista asiaan?

Koskevatko nämä samanlaiset säännöt ilmoittamisvelvollisuudesta myös yksityisten eläkeyhtiöiden myöntämiä eläkkeitä?

Avatar
Kela | eläke-etuudet
Viestit:6746
Liittynyt: 03 Marras 2015, 10:23

Re: Kuntoutuksen keskeytymisestä ilmoittaminen kuntoutustuen aikana

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | eläke-etuudet » 23 Huhti 2021, 09:46

Hei, luminen!

Työkyvyttömyyseläkkeellä oleva asiakas on ilmoitusvelvollinen, mikäli olosuhteissa tapahtuu sellaisia muutoksia, jotka voivat vaikuttaa työkyvyttömyyseläkeoikeuteen. Jos työkyky olennaisesti paranee tai asiakkaalle myönnetty kuntoutus keskeytyy, siitä on ilmoitettava Kelaan. Pelkästään lääkityksen muuttumisesta ei tarvitse ilmoittaa Kelaan. Jos asia arveluttaa, kannattaa olla yhteydessä asiakaspalveluumme henkilökohtaisesti, esim. puhelinpalvelun tai OmaKelan kautta, niin voimme selvittää kokonaistilannetta tarkemmin.

Mikäli etuutta maksetaan aiheettomasti tai määrältään liian suurena, voidaan etuutta periä takaisin. Ennen takaisinperintäpäätöksen antamista asiakasta kuullaan liikamaksun syistä sekä taloudellisesta ja sosiaalisesta tilanteesta. Mikäli asiakas saa etuudesta takaisinperintäpäätöksen, voi maksusuunnitelman tekemisestä neuvotella Kelan perintäkeskuksen kanssa. Työeläkkeen osalta kannattaa olla yhteydessä suoraan omaan työeläkeyhtiöön.

Mukavaa viikonloppua! :)

Ystävällisesti
Susanna | Kela eläke-etuudet
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi