Eläkkeensaajan asumistuki/oma asunto/palveluasuminen

Valvoja: Kela | eläke-etuudet

Kirjoittaja 1211roope 13 Kesä 2018, 10:27
Tyttäreni omistaa oman osakkeen, johon hän on saanut eläkkeensaajan asumistukea. Asuminen siinä pakko-oireiden ja psykoosin vuoksi on käynyt ainakin toistaiseksi mahdottomaksi.

Nyt hänellä on ensi vaiheena 3 kk:n asumisjakso Attendon palvelutalossa. Siellä peritään asumisesta erillinen vuokra. Myös Siun Sote perii joitakin maksuja, joista ei tässä vaiheessa tiedä kukaan. Kelalle täytynee tehdä selvitys muuttuneista asuntojärjestelyistä vaikka ne voivatkin olla lyhytaikaisia (asumistuki määritellään palvelutalon vuokran mukaan).

Pääsääntö lienee, että asumistukea voi saada vain yhteen asuntoon.

Kelan asumistukea koskevassa menettelyohjeessa (löytyy netistä julkisena vaikka onkin varsinaisesti Kelan sisäinen menettelyohje) oli kuitenkin maininta, joka tietenkin minulle jäi epäselväksi.

Siinä puhuttiin jotain, että asumistukea voisi saada sairauden vuoksi haetun hoitopaikan vuokran lisäksi myös hoidon ajan tyhjillään olevaan omaan asuntoon.

Minkälaisia ehtoja tuossa tilanteessa pitää täyttyä?
Kirjoittaja Kela | eläke-etuudet 13 Kesä 2018, 13:56
Hei, 1211roope!

Asumistukea voi saada vain yhteen vakinaiseksi katsottavaan asuntoon. Eli tässä tapauksessa joko omistusasuntoon tai palvelutaloon.

Jos tarkoitat seuraavaa menettelyohjeen kohtaa: "Asumismenoina voidaan kuitenkin ottaa huomioon tilapäisen asunnon asumismenot, jos asumistuen hakija joutuu ikänsä, sairautensa tai asuntonsa kunnon tai sijainnin vuoksi asumaan muussa kuin vakinaisessa asunnossaan." Tämä siis tarkoittaa sitä, että asumismenoina voidaan huomioida tilapäisen asunnon asumismenot, ei molempia.

Ystävällisesti
Susanna | Kela eläke-etuudet
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi
Vastaa