Kuntoutustuen suuruus yhdessä asuvilla?

Voinko saada asumistukea?

Valvoja: Kela | eläke-etuudet

Avatar
Aksin
Viestit:4
Liittynyt: 26 Maalis 2019, 10:02

Kuntoutustuen suuruus yhdessä asuvilla?

Lukematon viesti Kirjoittaja Aksin » 03 Maalis 2020, 12:51

Hei!

Isä ja aikuinen lapsi asuvat samassa omakotitalossa. Isä on vanhuuseläkkeellä (työuraeläkkeellä) ja hän saa bruttona n. 2800 euroa eläkettä. Lapsi saa kuntoutustukea (vai-mikä-lie, mutta kuitenkin eläkettä) bruttona n. 750 euroa. Voiko isän saama eläketulo vaikuttaa lapsen saamaan eläkkeen määrään jossakin tilanteessa? Voiko lapsi saada asumistukea osallistumalla asumiskuluihin ja maksamaansa vuokraan?

T: Aksin

Avatar
Vieras

Re: Kuntoutustuen suuruus yhdessä asuvilla?

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 03 Maalis 2020, 13:04

Lapsi ei voi saada omaa asumistukea,koska vanhemmat ja lapset kuuluvat samaan ruokakuntaan.Jolloin asumistuki on yhteinen ja molempien tulot vaikuttavat.

Asumistukea voidaan myöntää itsenäiseen asuntoon. Itsenäisellä asunnolla tarkoitetaan ruokakunnan yksinomaisessa käytössä olevaa asuntoa, jossa on oma sisäänkäynti ulkoa, porraskäytävästä tai eteisestä. Asunnossa on oltava myös keittomahdollisuus ja vesipiste.

Kun omakotitalossa on kaksi itsenäistä huoneistoa ja omistaja tai päävuokralainen asuu toisessa huoneistossa, katsotaan molemmat huoneistot asumistukea määrättäessä itsenäisiksi asunnoiksi.Niissä asuvat luetaan eri ruokakuntiin kuuluviksi, vaikka kyseessä olisivat lähisukulaiset.

Avatar
Kela | eläke-etuudet
Viestit:6062
Liittynyt: 03 Marras 2015, 10:23

Re: Kuntoutustuen suuruus yhdessä asuvilla?

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | eläke-etuudet » 04 Maalis 2020, 11:06

Hei Aksin!

Vanhemman saama vanhuuseläke ei vaikuta lapsen työkyvyttömyyseläkkeen tai kuntoutustuen suuruuteen.

Jos sekä isä että aikuinen lapsi saavat eläkkeensaajan asumistukeen oikeuttavaa eläkettä, kuten vanhuuseläkettä tai työkyvyttömyyseläkettä/kuntoutustukea, voivat molemmat hakea eläkkeensaajan asumistukea omalla hakemuksellaan. Asumistuen saamisen edellytyksenä on, että asumisesta aiheutuu asumismenoja.

Jos aikuisen lapsen saama etuus ei ole eläkkeensaajan asumistukeen oikeuttava eläke, vaan esimerkiksi kuntoutusraha, kuuluvat isä ja aikuinen lapsi samaan ruokakuntaan ja he voivat yhdessä hakea yleistä asumistukea. Tällöin molempien tulot huomioidaan asumistuen laskelmassa.

Ystävällisin terveisin
Hilja | Kela eläke-etuudet
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi