Eläkkeensaajan asumistuki

Voinko saada asumistukea?

Valvoja: Kela | eläke-etuudet

Avatar
sekavahkoa

Eläkkeensaajan asumistuki

Lukematon viesti Kirjoittaja sekavahkoa » 01 Kesä 2020, 16:32

Kuinkakohan kauan aikuinen 'lapsi' voi tilapäisesti majailla vanhemmallaan joka saa eläkkeensaajan asumistukea, ilman että se vaikuttaa vanhemman maksettavan asumistuen määrään?

Mitä rajoja näihin on? Yleisessä asumistuessa on määritelty tarkemmin.
Kyseessä täysin tilapäinen ja mahdollisimman lyhytaikainen ratkaisu, kunnes markkinoilta vapautuu sopiva asunto. Kyse voi olla siis esim. 2vko-2kk, tavarat vuokravarastossa ja vain hetkellisesti majapaikaton henkilö kassin kanssa olohuoneen vuodesohvalla. Muutaman viikon vuoksi ei ole tarkoitus tehdä tilapäisestä järjestelystä ilmoituksia mihinkään väestötietojärjestelmään tms.,korkeintaan lisämaksullinen lyhytaikainen postinsiirto. Eli miten pitää toimia kanssanne kyseisessä tilanteessa kaikkien sääntöjen mukaan, ilman että vanhuksella on vaara joutua leipäjonoon?

Ja kysytään nyt vielä mielenkiinnosta sekin samalla, että mitkä aikarajat ovat virallisemmassa tilapäisessä asumisessa vastaavanlaisissa tilanteissa, vai onko niitä ollenkaan, alkaako miinusmittari raksuttamaan samantein kun kynnyksen ylittää? Mitenkäs sitten jos ei ole sukua ollenkaan tai ainakaan suoraan lasketussa polvessa, onko mitään eroa mihinkään?
Kauanko eläkeläinen saa armostanne vierastaan asunnossaan makuuttaa, ennen kuin täytyy ohjata vieras kodistaan lähimpään hotelliin?

Avatar
Vieras

Re: Eläkkeensaajan asumistuki

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 01 Kesä 2020, 16:49

Jos sä oot vaan kylässä etkä kirjoilla niin eihän siinä mitään rajaa ole.Eihän kela tai mikään muukaan taho tiedä että olet kylässä.Kun et hae mitään tukia itsellesi.

Avatar
Vieras

Re: Eläkkeensaajan asumistuki

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 01 Kesä 2020, 16:57

Ajatellaan vaikka että lapsi haluaa kesälomalla mennä kylään/lomalle vanhemmilleen kesäloman ajaksi,niin eihän silloinkaan kelaan tarvitse ilmoittaa kelaan että menee kylään vanhemmilleen. Miten tämä eroaa siitä mihin aikaan vuodesta lapsi vierailee vanhempiensa luona.

Avatar
sekavaatodellakin

Re: Eläkkeensaajan asumistuki

Lukematon viesti Kirjoittaja sekavaatodellakin » 02 Kesä 2020, 15:54

Kirjoitin siis tuon alkuperäisen kysymyksen. Nämä kysymäni asiat kerrotaan suhteellisen selvästi yleisen asumistuensaajan tiedoissa kelan sivuilla, mutta eläkkeensaajan osalta ei kerrota sitäkään vähää. Ideana oli kun ei ole haaveissa huijata kanssasuomalaisten rahoja, että mentäisiin asioissa aivan sääntöjen mukaan ja olisin halunnut kerrasta selvyyden kaikkiin esittämiini tiedusteluihin. Itse menin töihin peruskoulusta suoraan, joten kelan palvelut byrokratiakoukeroineen jäänyt minulle aika vieraaksi elämykseksi.

Olin yhteydessä ensin kelan palvelunumeroon, jossa ei osattu kertoa edes päivän säätä vaikka olisivat ikkunasta ulos katsoneet. Neuvoivat lopuksi minua tänne esittämään kysymyksiäni ja sain sen käsityksen, että täällä vastailisivat asiakkaiden kysymyksiin kelan omat työntekijät. Mutta tämä on ilmeisestikin sitten vain kelan verorahoilla ylläpitämä foorumi, jossa tavalliset kansalaiset vastailevat kelan puolesta ympäripyöreitä mutu-tuntumalta virallisiin asioihin. Hienostihan tällä tavalla tietenkin itse kela saa jäävätä itsensä kaikista neuvoista ja laittaa vain laskua perään jos joku tekee väärin. Olen myös lukenut että pidemmät 'asumistukiväärinkäytöt' usein epäonnella saattavat mennä automaattisesti poliisille tutkintaan ja bonuksena voi saada jopa merkinnän lievästä petoksesta, kela pätkäisee näppärästi sitten tuen täksi aikaa ja säästää hiukan rahaa johtoportaan palkkoihin yms.

Mutta ilmeisesti kun kerta kelan omastakin neuvontanumerosta vihjaillaan että "jos et tee maistraattiin ilmoitusta niin me ei saada tietää mitään", niin ei tässä kai auta kuin katsoa mitä tapahtuu. Hieno systeemi, hyvin menee!

Avatar
Vieras

Re: Eläkkeensaajan asumistuki

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 02 Kesä 2020, 17:03

Miten sä todistat kelalle se miten pitkään sä oot ollut kylässä kun et ole kirjoilla siellä?

Avatar
Vieras

Re: Eläkkeensaajan asumistuki

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 02 Kesä 2020, 17:15

Jos sut lasketaa asukkaaksi niin se eläkkeensaajan asumistuki muuttuu yleiseksi asumistueksi,jos sinä et saa eläkettä.Että sen suhteen sinulla on vaikutusta asumistukeen.Jos haluat omistaa puhtaan omantunnon niin haette yleistä asumistukea koska eläkkeensaajan asumistukea ei voi saada jos kaikki ruokuntaan kuuluvat eivät saa eläkettä.

Avatar
olkoon

Re: Eläkkeensaajan asumistuki

Lukematon viesti Kirjoittaja olkoon » 02 Kesä 2020, 18:47

Kiitoksia vastauksista, mutta todennäköisesti virallisen ja täysin luotettavan vastauksen tilapäisen asukkaan vaikutuksista eläkkeensaajan asumistukeen, kykenee antamaan vain kelan asiaan perehtynyt työntekijä. Kuten kirjoitin, niin nämä on aikarajoineenkin paljon tarkemmin vaikkakaan ei mitenkään täydellisesti kirjattu yleisen asumistuen pykäliin.

Täytyy tehdä homma tosiaankin ehdotetulla tavalla omatunnon mukaan kun ei tästä järjelläkään mitään tule, lisäksi kun ei kerta siellä kelan palvelunumerossa 'asumistukiasiantuntijakaan' osannut vastata juurikaan millään tavoin kysymyksiin. Ohjaili sekavan liirumlaaruminsa jälkeen lopulta tänne vain kyselemään, ainoa positiivinen asia oli että selvisin puolen tunnin jonotuksella.

Yritin vain toimimalla oikein välttää mahdolliset epäselvyydet ja jälkipuinnit, siinä kuitenkaan mitenkään lopulta näköjään onnistumatta.

Avatar
Kela | eläke-etuudet
Viestit:6138
Liittynyt: 03 Marras 2015, 10:23

Re: Eläkkeensaajan asumistuki

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | eläke-etuudet » 03 Kesä 2020, 08:29

Hei!

Jos vierailu katsotaan tilapäiseksi eikä henkilön katsota tosiasiallisesti muuttaneen asuntoon, ei vierailu vaikuta maksussa olevaan eläkkeensaajan asumistukeen. Jos taas eläkkeensaajan asumistuen saajan asuntoon muuttaa toinen henkilö, täytyy muutoksen mahdollinen vaikutus selvittää tarkistushakemuksen perusteella. Hakemuksen käsittelyn yhteydessä Kela arvioi kokonaisvaltaisesti, onko kyseessä muutto vai tilapäinen vierailu. Tarkistushakemuksella kannattaa selvittää tilanne mahdollisimman tarkasti.

Lue lisää: www.kela.fi/elakkeensaajan-asumistuki-i ... uutoksista.

Ystävällisesti
Susanna | Kela eläke-etuudet
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi

Avatar
sivustaseurannut

Re: Eläkkeensaajan asumistuki

Lukematon viesti Kirjoittaja sivustaseurannut » 07 Heinä 2020, 18:55

...Edelleenkään ei kysyjä saanut minkäänlaista vastausta mikä on kelailulaitoksen mielestä vielä ilmoitusta vapaa "tilapäinen asuminen" -kuukausi, puoli vuotta, vuosi? Vai onko kelaamislaitoksen virallinen kannanotto siis että asukkaan on ihan vain varmuuden vuoksi kuukauden välein tiedustella asumistukitarkastushakemuksen muodossa asiaa???

Kyllähän tällaisellakin saadaan sitä kelan työmäärää kivasti turvotettua, mutta onko tässäkään niin kuin monessa muussakaan kelan touhussa mitään järkeä?

Avatar
Kela | eläke-etuudet
Viestit:6138
Liittynyt: 03 Marras 2015, 10:23

Re: Eläkkeensaajan asumistuki

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | eläke-etuudet » 13 Heinä 2020, 10:34

Hei!

Kumpaakaan etuutta (yleinen asumistuki / eläkkeensaajan asumistuki) koskevassa laissa ei ole tilapäisen asumisen määritelmää, joten yksiselitteistä vastausta ei voi antaa. Yleisessä asumistuessa on määritelty tilapäistä poissaoloa asunnosta, mutta tilanne ei ole sama muutettaessa asuntoon. Tilapäistä on varmastikin tilanne, jossa henkilö oleskelee viikon tai pari asunnossa eikä asetu sinne varsinasesti asumaan eikä ole siellä kirjoilla. Jos asuminen kuitenkin venyy parista viikosta pitemmäksi eikä tällä henkilöllä ole muuta asuinpaikkaa tai asuntoa, asumista ei kovin pitkään voida pitää tilapäisenä. Viime kädessä lopullisen ratkaisun saa vasta, kun Kelalle on toimitettu hakemus ja selvitetty muutos mahdollisimman tarkasti.

Jos yksin asuvan eläkkeensaajan asumistukea saavan henkilön luokse muuttaa hänen lapsensa, joka ei saa eläkkeensaajan asumistukeen oikeuttavaa eläkettä, henkilöt kuuluvat yleisen asumistuen ruokakuntaan.

Ystävällisesti
Susanna | Kela eläke-etuudet
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi