eläkkeensaajan hoitotuki

Valvoja: Kela | eläke-etuudet

Kirjoittaja Kela | eläke-etuudet 06 Syys 2018, 13:40
Hei Epsanja!

Sinun tulee ilmoittaa ulkomaille muutosta Kelaan. Ilmoituksesi perusteella ratkaistaan, kuulutko Suomen sosiaaliturvaan ulkomaille oleskelusi aikana. Hoitotukea maksetaan yleensä vain Suomen sosiaaliturvaan kuuluvalle henkilölle. Jos asut EU- tai ETA-maassa tai Sveitsissä, voit joissakin tilanteissa saada hoitotukea, vaikka et ulkomaille muuton jälkeen kuuluisikaan Suomen sosiaaliturvaan. Hoitotuen saamiseen vaikuttaa asumisen lisäksi se, mistä maasta sinulle maksetaan eläkettä.

Lisätietoa hoitotuen maksamisesta ulkomaille löytyy täältä: www.kela.fi/elaketta-saavan-hoitotuki-k ... -tilanteet.

Voit selvittää tilannettasi tarkemmin soittamalla Kelan kansainvälisten asioiden keskukseen, puh. 020 634 0200.

Ystävällisin terveisin
Hilja | Kela eläke-etuudet
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi
Kirjoittaja Huolehtija 14 Syys 2018, 13:26
Hei

Minullakin on kysymys eläkkeensaajan hoitotuesta. Kysyn anoppini puolesta, sillä hän ei muistisairaana voi asiaa selvittää. Hän saa parhaillaan eläkkeensaajan hoitotukea, mutta voiko sitä saada edelleen, kun hän on nyt siirtynyt kokoaikaisesti laitoshoitoon?
Kirjoittaja Vieras 14 Syys 2018, 13:42
Laitoshoito ei estä eläkettä saavan hoitotuen saamista. Ratkaisu hoitotuesta tehdään hakemuksen ja C lääkärinlausunnon perusteella. Hoitotuessa edellytyksenä on toimintakyvyn heikentyminen sairauden, vian tai vamman vuoksi yhdenjaksoisesti vähintään vuoden ajan.

Kun toimintakyky on heikentynyt, ratkaisee avun tai ohjauksen ja valvonnan tarpeen taikka erityiskustannusten määrä sen, onko oikeus hoitotukeen ja minkä tasoiseen tukeen.
Kirjoittaja Kela | eläke-etuudet 14 Syys 2018, 15:01
Hei Huolehtija!

Myös laitoshoidossa oleva voi saada eläkettä saavan hoitotukea.

Edellinen vastaaja kertoikin jo, että avun, ohjauksen ja valvonnan tarve sekä erityiskustannukset vaikuttavat hoitotukeen ja sen tasoon. Viestistäsi ei selviä, minkä tasoista hoitotukea anoppisi saa tällä hetkellä. Hoitotuen taso kannattaa tarkistaa, jos asiakkaan toimintakyky ja avuntarve muuttuvat olennaisesti. Hoitotukeen vaikuttavista olosuhdemuutoksista tulisi ilmoittaa Kelaan.

Ystävällisin terveisin
Katariina | Kela eläke-etuudet
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi
Vastaa