Kuinka paljon voin ansaita kuukaudessa kuntoutustuella?

Valvoja: Kela | eläke-etuudet

Kirjoittaja Kysymystuesta 11 Helmi 2019, 15:32
Olen ollut monta vuotta kuntoutustuella jatkuvan sairauden takia. Olen aloittanut opinnot uudestaan muutama vuosi sitten, ja olen niitä hiljalleen saanut suoritettua, en kuitenkaan niin nopeasti, että voisin saada opintotukea. Rahatilanteeni on kireä, ja haluaisin kesäajaksi kokeilla hakea kesätöitä. En tiedä kykenenkö töihin, mutta haluaisin kokeilla. Kuinka paljon voin anasita kuukaudessa ilman, että kuntoutustukeni lakkaa? Saan yhteensä kuntoutustukea sekä takuueläkettä 775,27e kuukaudessa.
Kirjoittaja Kela | eläke-etuudet 11 Helmi 2019, 16:20
Hei Kysymystuesta!

Voit ansaita kuntoutustuen aikana työtuloja bruttona enintään 784,52e/kk, eikä tulolla ole vaikutusta kuntoutustukeen. Esimerkiksi 2 kuukauden työskentely ei välttämättä keskeytä eläkkeen maksamista, vaan Kela voi pitää sitä työkokeiluna. Mutta jos työtulosi ylittävät 784,52 e/kk useampana kuukautena, voit jättää kansaneläkkeen lepäämään. Eläke jätetään lepäämään vähintään 3 kuukaudeksi ja enintään kahdeksi vuodeksi.

Ystävällisin terveisin
Riina | Kela eläke-etuudet
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi
Kirjoittaja Vieras 12 Helmi 2019, 08:05
Alkuperäiseen kysymykseen vastanneen Kelan asiantuntijan vastaukset näyttävät olevan toistuvasti sekavia ja tulkinnanvaraisia. Myös oikeinkirjoitustaidossa olisi petrattavaa, kyse on kuitenkin verovaroin toimivasta valtion instanssista.

2 kk:n työskentelyllä ja eläkkeen lepäämään jättämisellä ei ole mitään tekemistä eläkkeen maksamisen keskeyttämisen kanssa, jos työskentelystä saatavat tulot pysyvät ansaintarajan puitteissa. Sekavasta vastauksestanne syntyy helposti virheellinen käsitys, että myös ansaintarajan puitteissa tapahtuva työskentely voisi keskeyttää eläkkeen maksamisen tai ansiorajan puitteissa tapahtuvaa työskentelyä voidaan pitää työkokeiluna, joka ei keskeytä eläkkeen maksamista.
Kirjoittaja Kela | eläke-etuudet 12 Helmi 2019, 11:38
Hei!

Aivan eli Kela jatkaa työkyvyttömyyseläkkeen maksamista, kun ansiotulot jäävät alle ansaintarajan (brutto) enintään 784,52 e/kk (2019).

Kelalle ja työeläkelaitokselle on syytä ilmoittaa jos aloittaa esimerkiksi sellaisen työn jossa ansaintaraja ylittyy. Silloin voidaan tarkistaa jätetäänkö työkyvyttömyyseläke lepäämään työskentelyn ajaksi.

Mikäli hakija saa eläkkeensaajan asumistukea niin palkkatulo voi vaikuttaa myös tähän, jos se on jatkuvaa tai toistuu säännöllisesti.www.kela.fi/elakkeensaajan-asumistuki-ilmoita-muutoksista

Ystävällisesti
Satu | Kela eläke-etuudet

Ystävällisesti
Satu | Kela eläke-etuudet
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi
Vastaa