Kuntoutustuen saajan asumistuki vanhemman omistamassa taloss

Voinko saada hoitotukea? Miten saan eläkeläisalennusta? Voinko saada lapsikorotusta?

Valvoja: Kela | eläke-etuudet

Avatar
Aksin
Viestit:2
Liittynyt: 26 Maalis 2019, 10:02

Kuntoutustuen saajan asumistuki vanhemman omistamassa taloss

Lukematon viesti Kirjoittaja Aksin » 30 Loka 2019, 21:52

Voiko kuntoitustukea saava aikuinen lapsi saada asumistukea, jos asuu samassa omakotitalossa vanhempansa kanssa? Jos saa, minkä suuruinen se on tai kuinka se lasketaan? Jos ei saa, voiko hän saada jotain muuta tukea asumiseen tai muihin kuluihin? Missä tilanteessa katsotaan, että henkilöt asuvat samassa taloudessa? Katsotaanko aikuisen lapsen asuvan samassa taloudessa, jos hän asuu esim. omakotitalon piharakennuksessa? Onko vanhemmalla oikeus johonkin tukeen? Millä edellytyksellä vanhempi voi olla aikuisen lapsen omaishoitaja? Mitä kaikkia tukia on mahdollista saada tällaisessa tilanteessa kuntoitustuen saajalla ja vanhemmalla?

Avatar
Kela | eläke-etuudet
Viestit:5702
Liittynyt: 03 Marras 2015, 10:23

Re: Kuntoutustuen saajan asumistuki vanhemman omistamassa taloss

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | eläke-etuudet » 31 Loka 2019, 08:45

Hei Aksin!

Jos vanhemmat ovat eläkkeensaajia ja lapselle syntyy asumiskustannuksia, voi hän hakea omista asumismenoista eläkkeensaajan asumistukea. Oikeus asumistukeen koskien piharakennuksessa asumisesta, tutkitaan hakemuksen perusteella. Asumistuen määrään vaikuttaa bruttomääräiset tulot ja huomioitavat asumismenot. Lisätietoa voit lukea www.kela.fi/elakkeensaajan-asumistuki-m ... maksaminen.

Omaishoidon tuesta ja sen edellytyksistä voitte selvittää oman kunnan sosiaalitoimesta. Kuntoutustuen lisäksi voitte selvittää oikeutta eläkettä saavan hoitotukeen. Oikeus eläkkeensaajan hoitotukeen edellyttää että toimintakyky on vamman tai sairauden vuoksi heikentynyt yhtäjaksoisesti vähintään 1 vuoden ajan. Suosittelen keskustelemaan hoitotuen hakemisesta hoitavan lääkärin kanssa. Lisätietoa hoitotuesta löydät www.kela.fi/elaketta-saavan-hoitotuki.

Eli kuntoutustuen saaja voi hakea Kelasta eläkkeensaajan asumistukea ja eläkettä saavan hoitotukea. Vanhemmat voivat selvittää oikeuden omaishoidon tukeen.

Ystävällisin terveisin
Riina | Kela eläke-etuudet
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi