Myyntivoitto osakesäästötilin sisällä

Voinko saada hoitotukea? Miten saan eläkeläisalennusta? Voinko saada lapsikorotusta?

Valvoja: Kela | eläke-etuudet

Avatar
Kahville

Myyntivoitto osakesäästötilin sisällä

Lukematon viesti Kirjoittaja Kahville » 14 Huhti 2020, 17:47

Hei!

Osakesäätötilille maksettavat osingot vaikuttavat eläkeläisen asumistukeen sekä kotihoidontukeen. Miten on myyntivoittojen laita, jos niitä ei nosteta tilitä pois vaan sijoitetaan sen sisällä uudelleen?

Avatar
Vieras

Re: Myyntivoitto osakesäästötilin sisällä

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 14 Huhti 2020, 20:32

Eläkkeensaajan asumistuessa hakijan ja hänen avio- tai avopuolisonsa henkilökohtaiset korko- ja osinkotulot otetaan huomioon, jos ne yhteensä ylittävät 60 e/v. Omaisuutena otetaan huomioon osakkeet ja osakesäästötilillä olevat muut varat.

Avatar
Vieras

Re: Myyntivoitto osakesäästötilin sisällä

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 14 Huhti 2020, 20:33

Kotihoidon tuen ja yksityisen hoidon tuen hoitolisään vaikuttavat hakijan ja hänen avio- tai avopuolisonsa korko- ja osinkotulot, jos ne hakijalla tai puolisolla ylittävät vähintään 10 e/kk. Perheen tuloissa huomioidaan myös niiden lasten tulot, joista haetaan kotihoidon tukea tai yksityisen hoidon tukea.

Avatar
Kela | eläke-etuudet
Viestit:6178
Liittynyt: 03 Marras 2015, 10:23

Re: Myyntivoitto osakesäästötilin sisällä

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | eläke-etuudet » 15 Huhti 2020, 08:41

Hei Kahville!

Vastaan kysymykseesi eläkkeensaajan asumistuen näkökulmasta. Lastenhoidon tukeen liittyen siirsin kysymyksesi Kela-Kertun vastattavaksi. Pääset kysymykseesi tästä.

Pääomatulot ovat eläkkeensaajan asumistuessa huomioitavia tuloja. Talletukset ovat huomioon otettavaa omaisuutta. Talletuksista jätetään huomioimatta 2000 euroa käyttövaroina. Omaisuus vaikuttaa eläkkeensaajan asumistukeen. Siitä vähennetään kuitenkin velkojen määrä. Tuloihin lisätään 8 % siitä omaisuuden osasta, joka ylittää omaisuusrajan. Omaisuusraja on yksin asuvalle henkilölle 16 562 euroa ja avio- tai avopuolisoille yhteensä 26 499 euroa.

Korkotuloja ovat

• talletusten korot
• osuuspääoman ja lisäpääoman korot
• sijoitusrahasto-osuuden tuotto-osuudelle maksettava voitto-osuus
• muut korkotulot

Korkotulo katsotaan aina pääomatuloksi.

Korkotulot otetaan tulona huomioon vain, jos ne osinkotulojen kanssa yhteensä ylittävät 60 euroa vuodessa. Rajaa sovelletaan kummankin puolison osalta erikseen. Jos korko- ja osinkotulot ylittävät 60 euroa vuodessa, ne otetaan tulona huomioon kokonaan.

Lisätietoa tulojen ja omaisuuden vaikutuksesta eläkkeensaajan asumistukeen: www.kela.fi/elakkeensaajan-asumistuki-tulojen-vaikutus.

Ystävällisin terveisin
Hilja | Kela eläke-etuudet
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi