Kela keksii diagnoosit?

Voinko saada hoitotukea? Miten saan eläkeläisalennusta? Voinko saada lapsikorotusta?

Valvoja: Kela | eläke-etuudet

Avatar
Minimania

Kela keksii diagnoosit?

Lukematon viesti Kirjoittaja Minimania » 18 Heinä 2020, 12:43

Hei,
Sain tykyeläke/kuntoutustukihakemukseeni hylkäävän päätöksen, mikä oli perusteltu kahdellakin sellaisella diagnoosilla, jota minulla ei ole, eikä ole ollut.
Oireiden ja anamneesin perusteella olisitte mahdollisesti päätyneet oikeaan, eläkkeeseen oikeuttavaan diagnoosiin, mutta koska anamneesin teko teidän vakuutuslääkäreille ja ratkaisuasiantuntijoille on täysin mahdotonta (ette tapaa potilasta tai pyydä epikriisejä), niin he ovat näköjään vetäisseet hatusta pari diagnoosia, joilla ei eläkeoikeutta synny.
Etevä tapa säästää rahaa ja ajaa sairastuneet ahdinkoon, mutta täysin epäeettinen. Saisinko siis perusteet, mistä nämä tällaiset aiemmin esiintymättömät diagnoosit teidän hakemus käsittelyssä ne tulevat, koska mielivaltainen diagnoosien laatiminen hakemuksen perusteella ei kuulu minkään viranomais- tai lääkäritahon perusteltuun toimintaan.

Avatar
Vieras

Re: Kela keksii diagnoosit?

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 18 Heinä 2020, 14:18

Tiesithän että voit valittaa päätöksestä.

Avatar
Vieras

Re: Kela keksii diagnoosit?

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 19 Heinä 2020, 09:19

Diagnoosilla ei saa eläkettä vaan työkyvyttömyydellä joka arviodaan mm niiden diagnoosien, historian ja kuvauksien perusteella, Valitusta vain kehiin jos tuntuu että väärin meni. Muista tilata myös kelalääkärin lausunto jos et ole vielä tehnyt. Isot ei ole keskimäärin mahdollisuudet mutta ei olemattomat. Jotenkin jäänyt sellainen kuva jostain lukemastani että noin 10 % päätöksistä muuttuu.

Tuon prosentin jos joku tietää paremmin niin kiinnostaisi tarkennus.?

Avatar
Minimania

Re: Kela keksii diagnoosit?

Lukematon viesti Kirjoittaja Minimania » 19 Heinä 2020, 13:58

Juuri näin. Työkykyselvitys on hiljattain tehty ja kolmen asiantuntijalääkärin mielipide on, että työkykyä ei toistaiseksi ole.

Kela on viis veisannut tykyasiantuntijoiden lausunnoista ja keksinyt, että oireeni täsmäävät kahteen psykiatriseen diagnoosiin, joita ei siis ole. Ja koska tunnen psyykkisiä sairauksia ja tiloja, kohdallani asetetut keladiagnoosit aiheuttavat suorastaan hilpeyttä, koska ovat niin päivänselviä, että ne takuulla olisivat löytyneet jo kolmekymmentä vuotta sitten, eikä nyt vanhempana, ja ovat sairauksia, jotka eivät puhkea yllättäen vanhemmalla iällä vaan ovat sairastuneella olemassa jo lapsuudesta lähtien.

Mutta kiitos vinkistä, että voin tilata Kelan oman lääkärin lausunnon. En ole vielä valittanut, koska kirjallista päätöstä en ole kotiini vielä saanut, vaan noin viikko sitten sähköisen asioinnin kautta tutustunut siihen.

Toivoisin toki Kelan kertovan, onko heidän menettelynsä käytäntö vaiko virhe.

Avatar
Vieras

Re: Kela keksii diagnoosit?

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 19 Heinä 2020, 14:16

Itse olen ollut työkyvyttömyyseläkkeellä 9 vuotta en tiennyt että kelan lääkärit tekee omia diagnooseja.Jos näin on niin ovat katsoneet aikoinaan ettei musta ole työelämään.Ikää oli 35 kun pääsin eläkkeelle ja työhistoriaan yhteensä kolme kuukautta.Ei kannata olla työhistoriaa jos haluaa päästä työkyvyttömyyseläkkeelle.

Avatar
Vieras

Re: Kela keksii diagnoosit?

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 19 Heinä 2020, 16:28

Kelan lääkärit ei varsinaisesti kyllä tee uusia diagnooseja vaan kyse on esim. siitä jos jollakin Eläkkeen hakijalla on hoitava lääkäri tehnyt diagnoosi Vaikea masennus ja sitten kelan lääkäri lukee b - todistuksen tekstejä jossa hoitava lääkäri kuvaa potilaan oireita, työkykyä ja toimintakykyä ja jos tekstin osan perusteella potilas vaikuttaa sen verran työkykyiseltä että vaikean masenkuksen kriteerit ei kelan lääkörin mukaan täyty niin kelan lääkäri voi mainita että hänen mielestään kyse on keskivaikeasta masennuksesta ja siten työkykyä vielä jäljellä....

eli on kyllö todella outoa ja en usko että kelan lääkäri olisi ihan itse keksinyt sinulle mitään diagnoosia ellei hoitavan lääkärisi b todistuksessa kerrota sellaisista oireista että kyseisiä diagnooseja olisi syytä epäillä..

Avatar
Vieras

Re: Kela keksii diagnoosit?

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 19 Heinä 2020, 17:25

Joo ei varsinaisia "uusia diagnooseja" ole tehty mutta kun olen tehnyt valituksen hylystä niin Kelan vastineessa on ollut että oireiden perusteella on " ( diagnoosin nimi mitä ei lääkäripapereissa) viittaavia löydöksiä".

Monesta kelan toimesta olen ärtynyt mutta en tuosta huomiosta sillä googlattuani "keladiagnoosin" niin ei se nyt aivan väärältä tuntunut yhtenä "lisädiagnoosina". Kokonaisuushan se on mikä pitäsi ratkaista ei yksittäinen lokerointi. "Ei "keladiagnoosi" ainakaan kantaan ole ilmestynyt.

Avatar
Vieras

Re: Kela keksii diagnoosit?

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 21 Heinä 2020, 22:52

Kelan asiantuntijalääkäri tekee hoitavan lääkärin/lääkäreiden lausunnon/lausuntojen pohjalta oman arvionsa täyttyvistä ja huomioonotettavista diagnooseista joiden perusteella hän sitten esittää esim. eläke-etuuden myöntämistä tai hylkäämistä. Toisinaan kaikki hoitavan lääkärin antamat diagnoosit eivät täytä vakuutuslääketieteellisiä kriteerejä ja ne jäävät asiantuntijalääkärin antamasta arviosta pois, toisinaan asiantuntijalääkäri voi taas lisätä diagnooseja joita hoitavan lääkärin arviosta ei löydy. On hyvä nimenomaan muistaa tuo että eläkelaitosten (myös Kelan) asiantuntijalääkärit arvioivat lausuntoja ja diagnooseja vakuutuslääketieteen näkökulmasta.

Avatar
Vieras

Re: Kela keksii diagnoosit?

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 21 Heinä 2020, 23:04

...kannattaa tosiaan pyytää Kelasta jokaisen annetun kuntoutustuki-/eläkeratkaisun yhteydessä tuo edellä mainittu kopio Kelan asiantuntijalääkärin arviosta. Siitä voi lukea diagnoosit sekä perustelut miksi ei tai miksi joo. Sen saa pyynnöstä postitse kotiin. Arviota voi mahdollisesti hyödyntää esim. valituksen yhteydessä.

Avatar
Vieras

Re: Kela keksii diagnoosit?

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 22 Heinä 2020, 08:31

Asiassa on tosiaan tuo puoli että Kela määrittelee työkyvyttömyyden vakuutuslääketieeteellisten kriteerien mukaan jonka kriteereistä ei juuri kellään hoitavista lääkäreistä ole mitään käsitystä vaan hoitavat lääkärit kirjoittavat suosituksia eläkkeen myöntämiseen enemmän fiilis pohjalta tietämättä täyttyykö vakuutuslääketieteelliset vaatimukset eläkkeen saamiseksi...