Kriterier för att få mammapeng

Hur beräknas moderskapspenningen? När börjar mammaledigheten? Fråga om eller diskutera mammaledigheter.

Moderator: FPA | barnfamiljer

Användarvisningsbild
Karoline86
Inlägg:0
Blev medlem: 02 okt 2017, 13:06

Kriterier för att få mammapeng

Oläst inlägg av Karoline86 » 02 okt 2017, 13:10

Hej,

Om en finsk medborgare har bott i USA i flera år och nu är gravid och vill flytta hem till Finland. Hur länge måste hon jobba i Finland för att hon ska få full ersättning från Kela?

Mvh,

Karoline

Användarvisningsbild
FPA | barnfamiljer
Inlägg:569
Blev medlem: 14 dec 2015, 12:53

Re: Kriterier för att få mammapeng

Oläst inlägg av FPA | barnfamiljer » 02 okt 2017, 14:48

Hej Karoline86!

Tack för din fråga.

Jag vet inte riktigt vad du menar med full ersättning, men jag skall försöka reda ut när man har rätt att få föräldradagpenning från Finland.

För det första spelar medborgarskapet ingen roll. Rätt till föräldradagpenning har, oberoende av medborgarskap, den som är försäkrad enligt sjukförsäkringslagen. Den som är stadigvarande bosatt i Finland är försäkrad i enlighet med sjukförsäkringslagen (SFL 1224/2004 1 kap. 2§ 1 mom.). Också personer som arbetar eller bedriver företagsverksamhet i Finland blir försäkrade enligt sjukförsäkringslagen även om de inte är stadigvarande bosatta i Finland.

För att få föräldradagpenning skall den blivande mamman ha varit försäkrad i Finland, enligt ovan, i minst 180 dagar omedelbart före den beräknade tidpunkten för barnets födelse. Om hon varit utförsäkrad under sin tid i USA betyder det att hon måste flytta tillbaka till Finland senast ett halvår före det beräknade nedkomstdatumet för att kunna få föräldradagpenning från Finland.

Beloppet av dagpenningen är beroende av den blivande mammans egna inkomster. Vanligtvis beräknas dagpenningen enligt den arbetsinkomst som fastställts i den senaste beskattningen. Eftersom du berättar att den blivande mamman bott i USA i flera år, är det troligt att hon saknar sådana inkomster. Ifall hon då jobbar i Finland innan mammaledigheten kan dagpenningen beräknas enligt den inkomst hon har 6 månader genast före mammaledighetens början. I vissa fall kan dagpenningen också beräknas på lönen för en kortare tid än 6 månader, beroende på arbetsförhållandets art. Ifall det inte finns inkomster som kan läggas till grund för dagpenningen, betalas den till minimibelopp. År 2017 är minimibeloppet 23,73 euro/dag.

Summa summarum, för att ha rätt att få föräldradagpenning från Finland måste den blivande mamman vara införsäkrad minst 180 dagar före beräknat nedkomstdatum. Beloppet av dagpenningen är då beroende på vilka inkomster som kan läggas till grund för dagpenningen.

Be gärna den blivande mamman kontakta FPA:s center för internationella ärenden, tel. 020 634 0300 (från utlandet +358 20 634 0300). Där får hon närmare information om de olika förmånerna och vilka ansökningar/anmälningar hon bör göra när hon flyttar tillbaka till Finland.

Hälsningar

Elisabeth | FPA barnfamiljer
FPA:s e-tjänster finns på adressen http://www.fpa.fi/etjanst