Mer än 3 år mellan syskon, hur räknas moderskapspenningen?

Hur beräknas moderskapspenningen? När börjar mammaledigheten? Fråga om eller diskutera mammaledigheter.

Moderator: FPA | barnfamiljer

Användarvisningsbild
Sofie83

Mer än 3 år mellan syskon, hur räknas moderskapspenningen?

Oläst inlägg av Sofie83 » 29 maj 2019, 14:52

Hej! Ifall mamman har varit hemma på vårdledigt tills barnet fyller 3 och börjar jobba då.. hur räknas moderskapspenningen ifall man inte hinner jobba 6 månader innan nästa barn föds? Låt oss säga att mamman börjar jobba i maj och babyn föds i augusti, får man sämre moderskapspenning då än om man skulle ha hunnit jobba 6 månader?

Användarvisningsbild
FPA | barnfamiljer
Inlägg:650
Blev medlem: 14 dec 2015, 12:53

Re: Mer än 3 år mellan syskon, hur räknas moderskapspenninge

Oläst inlägg av FPA | barnfamiljer » 31 maj 2019, 14:44

Hej Sofie83!

Tack för din fråga.

Föräldradagpenning beräknas i regel utifrån den arbetsinkomst som fastställts vid beskattningen det föregående året. Dagpenningen kan även beräknas utifrån arbetsinkomsten för de 6 senaste månaderna, om din inkomst har stigit med minst 20 % jämfört med den inkomst som fastställts vid beskattningen. Om du har arbetsinkomster för 6 månader kan inkomsterna betraktas som kontinuerliga.

I vissa fall kan inkomster för en kortare tid än sex månader anses vara kontinuerliga om det finns ett särskilt skäl till att inkomster saknas. Ett sådant särskilt skäl kan vara om arbetet i ett anställningsförhållande var avsett att vara i minst sex månader, eller till exempel efter vårdledighet, skulle ha fortgått om arbetsoförmågan eller rätten till förmånen inte hade börjat.

Beroende på ditt arbetsförhållande och hur länge du jobbar innan den nya moderskapspenningperioden, kan det alltså vara möjligt att räkna ut en årsinkomst på basen av en inkomst för kortare tid är 6 månader om du t.ex. har ett fast arbete.

Vänliga hälsningar

Elisabeth | FPA barnfamiljer
FPA:s e-tjänster finns på adressen http://www.fpa.fi/etjanst