Partiell sjukdagpenning

Hur beräknas moderskapspenningen? När börjar mammaledigheten? Fråga om eller diskutera mammaledigheter.

Moderator: FPA | barnfamiljer

Användarvisningsbild
Ironman

Partiell sjukdagpenning

Oläst inlägg av Ironman » 24 jun 2019, 21:58

Har ansökt om partiell sjukdagpenning för tiden 20.5-30.6, eftersom jag pga av min graviditet inte kan jobba fulltid. Jag har av läkare fått sjukintyg A var det finns nämnt att arbetstiden är max 60 %, och har med min arbetsgivare också kommit överens om den arbetstiden.

Fick avslag på min ansökan, som orsak nämndes att sjukintyg B krävs. Både min läkare och hälsovårdare på rådgivningen sa det räcker med intyg A eftersom totala antalet dagar inte ännu överstiger 60 dagar. Detta står också nämnt på mitt sjukintyg. Vet också om flera andra som lämnar in intyg A och blivit beviljade sjukdagpenning.

Ringde i dag eran kundrådgivare och frågade varför min ansökan avslagits. Fick som svar jag borde vända mig till arbetshälsovården, ha ett treparts-samtal med dem och min arbetsgivare, få ett B-intyg av företagsläkaren, och först då kan jag ansöka om sjukdagpenning. Jag nämnde åt henne att rådgivningen och läkaren förklarat för mig att intyg A ska räcka, och de sänt in flera sådana ansökningar tidigare. Eran rådgivare svarade ”men de jobbar ju inte på kela, du borde bekanta dig med våra sidor och läsa in dig på detta område”. Sagt och gjort. På er sida står, att intyg A räcker till en början, och att intyg B behövs från början ifall det bl.a. rör sig om allvarlig sjukdom.

Min syster är en av de personer som beviljats sjukdagpenning med A intyg, först efter 60 dagar behövdes B-intyg. Till min fråga: hur vill ni egentligen ha det?

Användarvisningsbild
FPA | barnfamiljer
Inlägg:668
Blev medlem: 14 dec 2015, 12:53

Re: Partiell sjukdagpenning

Oläst inlägg av FPA | barnfamiljer » 25 jun 2019, 09:46

Hej Ironman!

Jag har flyttat din fråga till förmåner under sjukdomstid, du hittar den här.


Vänliga hälsningar

Tina | FPA barnfamiljer
FPA:s e-tjänster finns på adressen http://www.fpa.fi/etjanst