Ändring i föräldraledighet

Kan man ta up pappaledigheten i kortare perioder? Går det att studera medan man är pappaledig? Ställ frågor om föräldraledigheterna för pappan.

Moderator: FPA | barnfamiljer

Användarvisningsbild
Miamia

Ändring i föräldraledighet

Oläst inlägg av Miamia » 05 dec 2018, 14:25

Hej!

Jag har redan ansökt och blivit beviljad föräldrapenning men nu skulle vi vilja ändra så att pappan i huset är hemma i mitten av föräldraledigheten så att jag då kan jobba. Det skulle innebära att jag är hemma första två månaderna av föräldraledigheten och han tar antingen resten eller 3 månader och sedan tar jag det sista. Är det möjligt att göra den ändringen nu när jag redan blivit beviljad föräldrapenning? När måste vi i så fall ansöka om ändringen?

Tack på förhand!

Användarvisningsbild
FPA | barnfamiljer
Inlägg:558
Blev medlem: 14 dec 2015, 12:53

Re: Ändring i föräldraledighet

Oläst inlägg av FPA | barnfamiljer » 05 dec 2018, 14:52

Hej Miamia!

Tack för din fråga.

Din man kan ansöka om föräldrapenning i stället för dig, även om du redan ansökt och beviljats föräldrapenning för hela perioden. Din man måste lämna in en egen ansökan om föräldrapenning minst en månad innan han vill bli föräldraledig i stället för dig. Då justeras ditt beslut så att ingen föräldrapenning betalas till dig för den period som han får föräldrapenning.

Föräldrapenningperioden kan delas upp mellan föräldrarna så att föräldrapenning kan betalas i högst två perioder till vardera föräldern.

Vänliga hälsningar

Elisabeth | FPA barnfamiljer
FPA:s e-tjänster finns på adressen http://www.fpa.fi/etjanst