hemvårdsstöd, flexibel vårdpenning och privatvårdsstöd?

Valvoja: FPA | barnfamiljer

Kirjoittaja fundersam 12 Helmi 2017, 15:37
Hej!

Jag ska kanske börja arbeta deltid i vår och funderar på alternativ till kommunal dagvård till våra två barn, en ettåring och en fyraåring. Maken jobbar heltid.

Arbetstiden är på 50%, så ca 20 h/vecka plus arbetsresor, ca 3 h/vecka. Har jag förstått rätt att vi har rätt till vårdpenning (338,34 € för lilla och 65,09€ för stora) och privatvårdsstöd (2×172,25 - skatt) som betalas till vårdaren, i vårt fall mormor? Har vi också rätt till flexibel vårpenning? Måste vi anställa mormor på riktigt och betala arbetsgivaravgifter, pension m.m, eller kan vi själva bestämma hur vi gör med själva anställningen?

Jättetacksam för svar! ☺
Kirjoittaja FPA | barnfamiljer 13 Helmi 2017, 14:47
Hej fundersam!

Tack för din fråga.

Det finns lite olika alternativ att välja på i er situation gällande barnavårdsstöden om ni inte ansöker om kommunal dagvårdsplats för barnen.

Eftersom yngre barnet är under tre år, kan ni välja att ansöka om stöd för hemvård för båda barnen. Hemvårdsstödets vårdpenning för ett barn under tre år är, precis som du nämner, 338,34 €/månad och för syskonet som är över tre år 65,09 €/mån (beloppen 2017). Hemvårdsstöd kan ni få även om det är mormor som sköter barnen. Hemvårdsstödet betalas till och är beskattningsbar inkomst för den förälder som ansöker om stödet.

Alternativt kan ni ansöka om privatvårdsstöd. Då krävs för det första att kommunen godkänner mormor som skötare för barnen. För det andra skall ett skriftligt arbetsavtal uppgöras. Om ni beviljas privatvårdsstöd fungerar ni som arbetsgivare och är skyldiga att ansvara för alla arbetsgivar- och övriga avgifter. Om båda föräldrarnas arbetstid inklusive resor är minst 20 h/vecka är barnens rätt till småbarnspedagogik över 20 h/vecka och då är vårdpenningens belopp 172,25 €/mån/barn (2017). Privatvårdsstödet betalas till dagvårdsproducenten, alltså skötaren, och är beskattningsbar inkomst för denna.

En tredje möjlighet är att ansöka om hemvårdsstöd för barnet som är under tre år och privatvårdsstöd för det äldre barnet. Även i detta fall betalas hemvårdsstödet till den sökande och privatvårdsstödet till skötaren.

Både till hemvårdsstödet och privatvårdsstödet är det möjligt att ansöka om vårdtillägg. Vårdtillägget är dock inkomstbaserat och det beror alltså på familjens inkomster om ni har rätt till vårdtillägg.

Beroende på var ni är bosatta kan ni dessutom ha rätt till kommuntillägg till hemvårdsstödet eller privatvårdsstödet. Kommunerna bestämmer själva om eventuella kommuntillägg och villkoren för dessa.

Flexibel vårdpenning kan du ha rätt till för barnet som är under tre år, samtidigt med hemvårdsstödet eller privatvårdsstödet, om din arbetstid per vecka är högst 30 h i genomsnitt eller högst 80% av full arbetstid inom branschen.

Som du märker finns en hel del olika alternativ att välja mellan när det gäller barnavårdsstöden. Jag råder dig därför att kontakta FPA:s telefonservice för barnfamiljer 020 692 226 så att vi tillsammans kan gå igenom situationen för er familj och kolla vilken förmån skulle vara det lämpligaste alternativet för er.

Hälsningar

Elisabeth | FPA barnfamiljer
FPA:s e-tjänster finns på adressen http://www.fpa.fi/etjanst
Vastaa