Flexibel vårdpenning båda föräldrarna

Vem har rätt till flexibel vårdspenning? Från när kan hemvårdsstöd sökas? Från och med när kan man ansöka om hemvårdsstöd? När lönar det sig att ansöka om privatvårdsstöd?

Moderator: FPA | barnfamiljer

Användarvisningsbild
Mimsu
Inlägg:0
Blev medlem: 07 okt 2018, 11:40

Flexibel vårdpenning båda föräldrarna

Oläst inlägg av Mimsu » 07 okt 2018, 22:02

Hej,
Vi har kommit fram till att vi gärna skulle fortsätta dela på skötandet efter att föräldraledighet tar slut. Två frågor:
-om vi båda ansöker om stödet, får vi då jobba max 30h/pers/v eller max 30h/2pers/v?

-stödet behöver visst pausas under den tid man har semester? När behöver man senast "rätta till" ansökan? (brukar få fastslaget datum för semester rätt sent och hade därför inte tänkt beakta det i ansöknkngsskedet, utan ringa och ändra när det klarnar)

Användarvisningsbild
FPA | barnfamiljer
Inlägg:568
Blev medlem: 14 dec 2015, 12:53

Re: Flexibel vårdpenning båda föräldrarna

Oläst inlägg av FPA | barnfamiljer » 08 okt 2018, 10:27

Hej Mimsu!

Tack för din fråga.

Båda föräldrarna har rätt till flexibel vårdpenning för samma kalendermånad under förutsättning att de inte är borta från arbetet samtidigt på grund av vården av barnet. Föräldrarna kan till exempel vara partiellt vårdlediga så att den ena föräldern förkortar sin arbetstid på morgonen och den andra på eftermiddagen. Båda har då rätt till flexibel vårdpenning.

Flexibel vårdpenning kan beviljas en förälder, vars arbetstid är högst 30 timmar i veckan i genomsnitt eller högst 80 % av full arbetstid i branschen.

Svaret på din fråga är alltså att både du och maken kan jobba upp till 30 timmar i veckan bara ni inte är lediga samtidigt och båda kan då ansöka om flexibel vårdpenning.

Flexibla vårdpenningen behöver inte pausas under semestern, ifall din arbetstid fortsätter efter semestern likadant som innan, alltså att din arbetstid också efter semestern är högst 30 timmar per vecka i genomsnitt eller högst 80 % av full arbetstid. Ifall din arbetstid ändrar efter semestern så att du börjar jobba mera, skall flexibla vårdpenningen avslutas från det att semestern börjar. Meddela förändringar så fort som möjligt när du får vetskap om dem.

Vänliga hälsningar

Elisabeth | FPA barnfamiljer
FPA:s e-tjänster finns på adressen http://www.fpa.fi/etjanst