Partiell vårdpenning

Vem har rätt till flexibel vårdspenning? Från när kan hemvårdsstöd sökas? Från och med när kan man ansöka om hemvårdsstöd? När lönar det sig att ansöka om privatvårdsstöd?

Moderator: FPA | barnfamiljer

Användarvisningsbild
MammamUs

Partiell vårdpenning

Oläst inlägg av MammamUs » 23 nov 2018, 07:38

Mitt barn går i privat skola, alltså officiellt är hen hemskolad, eftersom skolan hen går vid inte (ännu) har beviljats statens skollov. Har jag rätt till partiell vårdpenning då han går på årskurs 1 (motsvarande som i den "vanliga" skolan, är alltså 7 år gammal).

Tack på förhand!

Användarvisningsbild
FPA | barnfamiljer
Inlägg:560
Blev medlem: 14 dec 2015, 12:53

Re: Partiell vårdpenning

Oläst inlägg av FPA | barnfamiljer » 23 nov 2018, 15:01

Hej MammamUs!

Tack för en intressant fråga.

Barn som är varaktigt bosatta i Finland är enligt lag läropliktiga. Det innebär plikten att inhämta den grundläggande utbildningens lärokurs, vilken fastställs i lagen om grundläggande utbildning och i läroplansgrunderna för den grundläggande utbildningen.

I Finland går det att fullgöra läroplikten på andra sätt än att gå i skola. Kunskaperna som hör till den grundläggande utbildningens lärokurs går också att inhämta till exempel genom att studera hemma, eftersom man i Finland inte har skoltvång. Läropliktens innehåll är densamma oberoende av hur läroplikten fullgörs.

Du kan således vara berättigad att få partiell vårdpenning även om ditt barns grundläggande undervisning sker i hemmet, förutsatt att de övriga villkoren för beviljande av partiell vårdpenning uppfylls, d.v.s. att du är anställd i ett tjänste- eller anställningsförhållande eller verksam som företagare eller lantbruksföretagare och att din genomsnittliga arbetstid per vecka är högst 30 timmar på grund av vården av barnet. Den partiella vårdpenningen är ersättning för det inkomstbortfall som den på grund av barnavård överenskomna arbetstiden medför.

Vänliga hälsningar

Elisabeth | FPA barnfamiljer
FPA:s e-tjänster finns på adressen http://www.fpa.fi/etjanst