VANLIGA FRÅGOR: MODERSKAPSUNDERSTÖD

Vad innehåller moderskapsförpackningen? Vilka bilagor behövs för ansökan? Fråga om eller diskutera moderskapsunderstödet.

Moderator: FPA | barnfamiljer

Användarvisningsbild
FPA | barnfamiljer
Inlägg:707
Blev medlem: 14 dec 2015, 12:53

VANLIGA FRÅGOR: MODERSKAPSUNDERSTÖD

Oläst inlägg av FPA | barnfamiljer » 16 feb 2016, 13:39

Måste man ansöka om moderskapsunderstöd samtidigt som man ansöker om moderskapspenning?

Nej, det måste man inte. Du kan lämna in ansökningarna vid olika tidpunkter, men du måste ansöka om båda förmånerna senast två månader innan det beräknade datumet för barnets födelse. Du kan alltså lämna in din ansökan om moderskapspenning tidigare och ansöka om moderskapsunderstöd senare, så länge ansökan kommer till FPA inom ansökningstiden.

Börjar utdelningen av den nya moderskapsförpackningen vid olika tidpunkt på olika orter?

Nej, det gör den inte. Alla moderskapsförpackningar i Finland postas centraliserat från samma ort i den ordning som FPA fattat besluten om moderskapsunderstöd.

Blir man utan moderskapsunderstöd om man inte ansöker om det senast två månader före den beräknade tiden för barnets födelse?

Sista ansökningsdagen för moderskapsunderstödet är två månader före det beräknade datumet för barnets födelse. Om ansökan lämnas in senare och det inte finns en giltig orsak för förseningen kan FPA avslå ansökan om moderskapsunderstöd. En giltig orsak är t.ex. att det blivande mamman inte ännu vetat om sin graviditet två månader före det beräknade datumet. I sådana fall lönar det sig att ansöka om moderskapsunderstöd så fort som möjligt, lämna in en utredning om situationen och eventuellt också ett läkarintyg där det framgår att den blivande mamman inte känt till sin graviditet tidigare.