Dotter flyttat, påverkar bostadsbidraget?

Hur ansöker man om bostadsbidrag? Vilka bilagor behövs? Ställ frågor om bostadsbidrag för barnfamiljer.

Moderator: FPA | barnfamiljer

Användarvisningsbild
Millon
Inlägg:0
Blev medlem: 13 apr 2017, 18:09

Dotter flyttat, påverkar bostadsbidraget?

Oläst inlägg av Millon » 20 aug 2018, 19:42

Hejsan!

Min dotter på 16 år flyttade till annan ort pga studier. Eftersom det inte finns internat så behövde vi hyra. Så hon hyr nu lägenhet tillsammans med kompis.
Hur påverkar det mitt bostadsbidrag iom att hon nu är bosatt på annan ort? Räknar man med hennes bostad i en eventuell bostadsansökan ?

Användarvisningsbild
FPA | barnfamiljer
Inlägg:549
Blev medlem: 14 dec 2015, 12:53

Re: Dotter flyttat, påverkar bostadsbidraget?

Oläst inlägg av FPA | barnfamiljer » 21 aug 2018, 10:59

Hej Millon!

Tack för en bra fråga.

Huruvida ditt bostadsbidrag påverkas av att dottern flyttat till självständigt boende beror på dotterns möjligheter att själv beviljas bostadsbidrag för sin hyresbostad.

Ett minderårigt barn anses i de flesta fall höra till föräldrarnas bostadbidragshushåll och kan således inte beviljas allmänt bostadsbidrag som ett eget självständigt hushåll. Ifall den minderåriga ändå har så pass mycket inkomster att barnet kan anses försörja sig själv och själv ansvara för sina boendekostnader, kan barnet beviljas eget bostadsbidrag. Om den minderåriga har rätt att få studiestöd, kan barnet beviljas eget bostadsbidrag för sina boendekostnader.

Din dotter kan som 16-åring inte beviljas studiepenning, eftersom för henne ännu betalas barnbidrag. Beroende på föräldrarnas inkomster kan hon som självständigt boende ändå vara berättigad att få studiestöd i form av statsborgen för studielån.

Du hittar tabellen med inkomstgränserna för studiestöd här: www.fpa.fi/studiestod-foraldrarnas-inkomster

Ifall din dotter kan beviljas eget bostadsbidrag, anses hon inte längre höra till ditt bostadsbidragshushåll och ditt bostadsbidrag skall justeras p.g.a ändrat antal medlemmar i bostadbidragshushållet. Om dottern inte kan få studiestöd eller har andra inkomster, hör hon fortsättningsvis till ditt bostadbidragshushåll.

Vänliga hälsningar

Elisabeth | FPA barnfamiljer
FPA:s e-tjänster finns på adressen http://www.fpa.fi/etjanst