Studiestödspoäng för en termin

Högskolor och yrkeshögskolor i Finland och utomlands. Studiestöd, måltidsstöd, studielånskompensation och studielånsavdrag. Frågor som gäller tillräcklig studieframgång och den maximala stödtiden.

Moderator: FPA | studiestöd

Användarvisningsbild
Z27

Studiestödspoäng för en termin

Oläst inlägg av Z27 » 16 okt 2019, 11:51

Hej,

Hur räknas studiepoängsgränsen för en termin?
5 studiepoäng/studiestöds månad och minst 20 studiepoäng/läsår, för att alls få studiestöd. Men hur många studiepoäng är minimi som krävs för en termin för att få studiestöd?

Håller nu på med fjärde årets studier och kommer att ta en paus med studierna nu innan julen, måste jag ha fått 20 studiepoäng under denna höst för att vara berättigad till studiestöd? 20 studiepoäng är väl menat för ett helt läsår (räknat på 1.8-31.7), men hur är det kan man räkna enast en termin och isåfall hur många studiepoäng behöver man ha för att alls ha rätt att få studiestöd för en termin?

Användarvisningsbild
FPA | studiestöd
Inlägg:933
Blev medlem: 14 dec 2015, 12:54

Re: Studiestödspoäng för en termin

Oläst inlägg av FPA | studiestöd » 17 okt 2019, 10:34

Hej Z27!

Tack för din fråga.

När du studerar vid en högskola måste du för att ha rätt till studiestöd avlägga
- i genomsnitt minst 5 studiepoäng per stödmånad och
- minst 20 studiepoäng per läsår (minimikrav)

Det betyder att om du under läsåret avlägger under 20 studiepoäng har du inte alls rätt till studiestöd. Avlägger du 20 studiepoäng kan du lyfta studiestöd för 4 stödmånader, 25 studiepoäng berättigar till 5 stödmånader o.s.v.

Samma sak gäller även om bara studerar innevarande hösttermin och tar paus i studierna under vårterminen. Du beaktas ändå som hela årets studerande om du inte avlagt din examen. Du måste således avlägga minst 20 studiepoäng för att alls kunna lyfta studiestöd.

Vänliga hälsningar

Elisabeth | FPA studiestöd
FPA:s e-tjänster finns på adressen http://www.fpa.fi/etjanst!