Att söka studiestöd och bostadsstöd åt 17-åring

Gymnasier, yrkesskolor, folkhögskolor och privata läroanstalter. Studiestöd och studielån. När kan man få studiestöd? När och på vilket sätt inverkar föräldrarnas inkomster?

Moderator: FPA | studiestöd

Användarvisningsbild
poiuy
Inlägg:0
Blev medlem: 21 jan 2019, 16:25

Att söka studiestöd och bostadsstöd åt 17-åring

Oläst inlägg av poiuy » 21 jan 2019, 16:38

Vårt barn bor i en studentlägenhet och studerar på gymnasiet. Snart fyller hon 17 år. Vi har förstått att hon då kan få både studiestöd och bostadsstöd. Hur gör man för att ansöka om detta, och när bör ansökan skickas? Hon är ännu skriven i föräldrahemmet, jag gissar att hon också måste ändra sin folkbokföringsadress för att kunna få bostadsstöd. Hur gör man detta? Måste det göras i förväg, eller kan det vänta tills dagen då hon fyller 17? Betalas studiestöd och bostadsstöd ut till 17-åringen direkt, eller till någon av oss föräldrar? Hur stora är beloppen? Tacksam för svar!

Användarvisningsbild
FPA | studiestöd
Inlägg:904
Blev medlem: 14 dec 2015, 12:54

Re: Att söka studiestöd och bostadsstöd åt 17-åring

Oläst inlägg av FPA | studiestöd » 22 jan 2019, 15:12

Hej poiuy!

Tack för din fråga.

Din dotter kan ansöka om studiestöd när hon fyller 17 år och barnbidraget upphör. Eftersom hon är under 18 år kan föräldrarnas inkomster påverka rätten till studiestöd även om hon bor självständigt.

En lagändring är dock på kommande, så fr.o.m. augusti 2019 inverkar föräldrarnas inkomster inte längre på studiepenningens grundbelopp för studerande under 18, om den studerande bor någon annanstans än hos sin förälder.

En minderårig som bor självständigt anses fortfarande höra till föräldrarnas hushåll och kan inte få eget bostadsbidrag om den minderåriga inte har så stora förvärvsinkomster eller andra inkomster att hen kan anses försörja sig själv och stå för sina boendeutgifter. Om den minderåriga har beviljats studiestöd anses den studerande ha tillräckliga inkomster och kan beviljas bostadsbidrag. Det räcker också med endast statsgaranti för studielån, lånet behöver inte lyftas.

Flyttanmälan görs till magistraten, varifrån adressuppgifterna också uppdateras till FPA och andra myndigheter.

Ansökan om studiestöd och allmänt bostadsbidrag kan göras via e-tjänsten om din dotter har egna bankkoder, i annat fall ansöker hon med ansökningsblanketterna OT 1r (studiestöd) och AT 1r (allmänt bostadsbidrag).

Studiestöd kan beviljas tidigast från början av den månad då ansökan inlämnats. Allmänt bostadsbidrag kan beviljas tidigast från början av den månad som föregick den månad då ansökan inkom. Till exempel om din dotter vill ansöka om studiestöd och bostadsbidrag från 1.3.2019 måste ansökan om studiestöd inlämnas före utgången av mars månad och ansökan om allmänt bostadsbidrag senast före slutet av april månad.

Beloppet av studiepenningen är som sagt beroende av föräldrarnas inkomster. Du hittar en tabell med beloppen här: www.fpa.fi/studiestod-studiepenning.

Beloppet av allmänna bostadsbidraget är beroende av boendekostnaderna och inkomsterna. Ifall dottern endast får studiestöd är inkomsterna dock så små att de inte påverkar beloppet. Maximala boendekostnader som kan beaktas i det allmänna bostadsbidraget är beroende av boendekommunen.

Med beräkningsprogramet på FPA:s hemsida kan ni själva göra en uppskattning på bostadsbidraget.

Vänliga hälsningar

Elisabeth | FPA studiestöd
FPA:s e-tjänster finns på adressen http://www.fpa.fi/etjanst!