Bostadsstöd student

Gymnasier, yrkesskolor, folkhögskolor och privata läroanstalter. Studiestöd och studielån. När kan man få studiestöd? När och på vilket sätt inverkar föräldrarnas inkomster?

Moderator: FPA | studiestöd

Användarvisningsbild
studentz
Inlägg:0
Blev medlem: 11 feb 2019, 16:09

Bostadsstöd student

Oläst inlägg av studentz » 11 feb 2019, 16:16

Hej! Kan en årets student som går sista året på gymnasiet få bostadsstöd om hen flyttar hemifrån under våren (då skrivningarna pågår). Påverkar föräldrarnas inkomst möjligheten att få bostadsstöd (18år)? Kan en student söka arbetslöshetsunderstöd om hen inte kommer in på någon studielinje till hösten? Inkomster från eventuella jobb påverkar säkert som vanligt men det är närmast dethär med mellanperioden mellan avslutat (delvis pågående) andra stadium och påbörjandet av studier som jag funderar över.

Användarvisningsbild
FPA | studiestöd
Inlägg:936
Blev medlem: 14 dec 2015, 12:54

Re: Bostadsstöd student

Oläst inlägg av FPA | studiestöd » 12 feb 2019, 10:39

Hej studentz!

Tack för din fråga.

Ja, en person som fyllt 18 år kan självständigt ansöka om allmänt bostadsbidrag. Föräldrarnas inkomster påverkar inte bidraget.

En student kan också anmäla sig som arbetslös arbetssökande till TE-byrån och ansöka om arbetslöshetsförmån. Dock fastställs en väntetid på 5 månader för personer som saknar yrkesutbildning, under vilken tid inget arbetsmarknadsstöd betalas.

Du hittar mera information om väntetiden för personer som saknar utbildning här: www.fpa.fi/vantetid-for-personer-som-saknar-utbildning.

Vänliga hälsningar

Elisabeth | FPA studiestöd
FPA:s e-tjänster finns på adressen http://www.fpa.fi/etjanst!