Bostadsbidrag för studerande i samboförhållande

Hur stora inkomster får en studerande ha? Vilka inkomster beaktas? Hur annullerar och återbetalar man studiestöd. Återkrav efter inkomstkontrollen.

Moderator: FPA | studiestöd

Användarvisningsbild
Gäst

Bostadsbidrag för studerande i samboförhållande

Oläst inlägg av Gäst » 10 jun 2019, 09:20

Hej,

Jag har planerat att flytta ihop med min pojkvän till hösten om han blir antagen till skolan, men behöver veta om han kommer att få något bostadsbidrag då vi skulle bo i ett samboförhållande?
Jag försökte se på tabellen https://www.kela.fi/web/sv/ovre-granser-for-inkomsterna för 2+0 personer men förstår inte riktigt de olika grupperna. Hur hög månadsinkomst får vi ha tillsammans för att han ännu ska ha rätt till bostadsbidrag?

Användarvisningsbild
FPA | studiestöd
Inlägg:827
Blev medlem: 14 dec 2015, 12:54

Re: Bostadsbidrag för studerande i samboförhållande

Oläst inlägg av FPA | studiestöd » 10 jun 2019, 15:03

Hej Gäst!

Tack för din fråga.

Allmänt bostadsbidrag beviljas hushållet gemensamt. Din pojkvän kan alltså inte beviljas ”eget” bostadsbidrag om ni flyttar ihop.

Tabellen du hänvisar till visar de övre inkomstgränserna för allmänt bostadsbidrag. Om inkomsten är lika hög som tabellen visar eller högre, kan alltså bostadsbidrag inte beviljas. Den övre inkomstgränsen är lite olika beroende på var ni är bosatta. Kolla ovanför tabellen under rubriken Kommungrupper till vilken kommungrupp er boendeort hör, så ser du i tabellen vilken inkomstgräns som gäller för er.

Exempel på hur du läser tabellen:
Ett bostadsbidragshushåll bestående av 2 vuxna i Kyrkslätt (som hör till kommungrupp III) kan inte alls beviljas allmänt bostadsbidrag om hushållets bruttoinkomster per månad är 2 128,- euro eller mera.

Vänliga hälsningar

Elisabeth | FPA studiestöd
FPA:s e-tjänster finns på adressen http://www.fpa.fi/etjanst!