Allmänt bostadsbidrag

Välj den här om du har en fråga som inte passar någon av de andra kategorierna. Du kan till exempel fråga om återbetalning av studielånet eller om hälsovårdsavgiften för högskolestuderande. Eller vad du ska göra om du blir sjuk, får ett barn eller det är dags för civiltjänstgöring eller militärtjänst.

Moderator: FPA | studiestöd

Användarvisningsbild
mammafundrar

Allmänt bostadsbidrag

Oläst inlägg av mammafundrar » 13 jul 2020, 13:18

Hej!
Min son studerar och bor på annan ort i sedan hösten 2019 och har nu fått allmänt bostadsbidrag, men det går ut nu 31.8. Han har ännu 2år studier kvar så skall han för varje år anhålla om nytt bostadsbidrag?
Kan han anhålla om det via FPA e-tjänster eller bör han besöka FPA byrån? Om han kan göra det via nätet så hur skall han göra det?

Användarvisningsbild
FPA | studiestöd
Inlägg:979
Blev medlem: 14 dec 2015, 12:54

Re: Allmänt bostadsbidrag

Oläst inlägg av FPA | studiestöd » 14 jul 2020, 15:37

Hej mammafundrar!

Tack för din fråga!

Bostadsbidraget beviljas oftast tillsvidare, och man gör en årsgranskning en gång per år , ifall inga andra förändringar skett före det.
Eftersom du skriver att bostadsbidraget går ut den 31.08, så låter det som att hans hyresavtal bara är i kraft till den 31.08 och därför är bostadsbidraget bara beviljat till det datumet.
Be honom kontrollera hyresavtalet och förlänga det vid behov.

Han behöver inte besöka en FPA byrå för detta utan han kan sköta det elektroniskt via vår e-tjänst.

Han kan lämna in en justering via e-tjänsten och meddela att hyresavtalet har förlängts, eller alternativt lämna in en helt ny ansökan fr om 01.09.

När han loggar in på e-tjänsten skall han först välja: Ansökningar och ändringsmeddelanden, sedan Bostadsbidrag och sök om Allmänt bostadsbidrag.
Efter det kan han välja att göra en justering eller en helt ny ansökan.
Ifall han får ett nytt hyresavtal bör han bifoga det.

Ifall det uppstår problem eller om han har andra frågor kan han ringa vårt service nummer gällande Bostadsbidrag på nummer: 020 692 221.

Vänliga hälsningar

Tina | FPA studiestöd
FPA:s e-tjänster finns på adressen http://www.fpa.fi/etjanst!