Delad lägenhet

Välj den här om du har en fråga som inte passar någon av de andra kategorierna. Du kan till exempel fråga om återbetalning av studielånet eller om hälsovårdsavgiften för högskolestuderande. Eller vad du ska göra om du blir sjuk, får ett barn eller det är dags för civiltjänstgöring eller militärtjänst.

Moderator: FPA | studiestöd

Användarvisningsbild
StuderandeiVaasa

Delad lägenhet

Oläst inlägg av StuderandeiVaasa » 28 sep 2020, 11:20

Hejsan!
Jag studerar för tillfället i Vaasa och hyr en delad lägenhet med 3 klasskompisar. Vi alla saknar inkomster men är det möjlighet att skaffa bostadsbidrag eller studiestöd för en av oss? eller alla av oss? Det är våra föräldrar och vi studerande som betalar för hyran gemensamt. Ingen vuxen bor altså i lägenheten och vi alla är 16 år så det hade varit lite krångel tidigare när jag skulle söka bidrag. Vi flyttade in den första Augusti detta år.
Tack.

Användarvisningsbild
FPA | studiestöd
Inlägg:980
Blev medlem: 14 dec 2015, 12:54

Re: Delad lägenhet

Oläst inlägg av FPA | studiestöd » 29 sep 2020, 10:17

Hej StuderandeiVasa!

Tack för din fråga.

Minderåriga barn som inte bor hos sina föräldrar anses i regel höra till föräldrarnas hushåll och kan inte få bostadsbidrag för ett självständigt hushåll, om den minderåriga inte har så stora förvärvs- eller andra jämförbara inkomster att hen kan anses försörja sig själv och stå för sina boendeutgifter.

En minderårig som beviljats studiestöd (studiepenning, statsgaranti för studielån eller läromaterialstillägg) kan beviljas allmänt bostadsbidrag.

Du hittar mera information om rätt till studiestödet gällande studerande som är under 17 år här: www.fpa.fi/studiestod

Vänliga hälsningar

Elisabeth | FPA studiestöd
FPA:s e-tjänster finns på adressen http://www.fpa.fi/etjanst!