Sjukskrivning och studielånskompensation

Välj den här om du har en fråga som inte passar någon av de andra kategorierna. Du kan till exempel fråga om återbetalning av studielånet eller om hälsovårdsavgiften för högskolestuderande. Eller vad du ska göra om du blir sjuk, får ett barn eller det är dags för civiltjänstgöring eller militärtjänst.

Moderator: FPA | studiestöd

Användarvisningsbild
anvandare
Inlägg:0
Blev medlem: 12 jul 2018, 18:36

Sjukskrivning och studielånskompensation

Oläst inlägg av anvandare » 12 nov 2020, 11:13

Har man rätt till studielånskompensation om man blir sjukskriven en längre tid under studietiden? Eller finns det någon maxgräns för sjukskrivningsdagar för att kunna få studielånskompensation? Vilka regler gäller här?

Användarvisningsbild
FPA | studiestöd
Inlägg:980
Blev medlem: 14 dec 2015, 12:54

Re: Sjukskrivning och studielånskompensation

Oläst inlägg av FPA | studiestöd » 12 nov 2020, 15:12

Hej anvandare!

Tack för din fråga.

De allmänna villkoren för att få studielånskompensation är att du påbörjat dina första högskolestudier 1.8.2014 eller senare, du har mera än 2500 euro i studielån och avlägger examen inom tidsfristen.

Tidsfristen för avläggande av examen är beroende på vilken examen du avlägger.

Tidsfristen för avläggande av examen kan i vissa fall förlängas om det finns ett godtagbart skäl till att dina studier dragit ut på tiden, d.v.s. att du inte kunnat avlägga examen inom den utsatta tidsfristen. En sådan godtagbar orsak kan vara just t.ex. sjukdom.

Om din studietid drar ut på tiden p.g.a. sjukskrivning och du får ett nekande beslut på studielånskompensationen med motivering att du inte avlagt examen inom tidsfristen, kan du lämna in en begäran om ny handläggning med utredning om vad orsaken till att du inte kunnat studera i normal takt och under vilken tid du fått sjukdagpenning.

Du hittar närmare uppgifter om tidsfristerna beroende på examens omfattning, samt i vilka situationer tidsfristen kan förlängas här: www.fpa.fi/studielanskompensation

Vänliga hälsningar

Elisabeth | FPA studiestöd
FPA:s e-tjänster finns på adressen http://www.fpa.fi/etjanst!