arbetlös företagare

Hur ansöker man om arbetslöshetsförmåner? Hur stort belopp kan man få? Vilka bilagor behövs till ansökan? När ska man lämna in sin ansökan? Ställ frågor om arbetslöshetsförmånerna eller diskutera ämnet.

Moderator: FPA | arbetslöshetsförmåner

Användarvisningsbild
Tiana
Inlägg:0
Blev medlem: 22 aug 2018, 11:55

arbetlös företagare

Oläst inlägg av Tiana » 22 aug 2018, 11:59

Hej! Kan en företagare få arbetslöshetsdagpenning in någon form om man inte har varit medlem i någon arbetslöshetskassa tidigare? varken som löntagare eller som företagare. Tack!

Användarvisningsbild
FPA | arbetslöshetsförmåner
Inlägg:162
Blev medlem: 14 dec 2015, 12:56

Re: arbetlös företagare

Oläst inlägg av FPA | arbetslöshetsförmåner » 23 aug 2018, 10:36

Hej Tiana!

Tack för din fråga.

Om du inte mera jobbar som företagare eller endast är företagare i bisyssla kan du vara berättigad att få arbetslöshetsförmån, förutsatt att du är beredd att ta emot ett heltidsarbete enligt de villkor som TE-tjänster ställer. Då du inte är medlem i någon arbetslöshetskassa ansöker du om arbetslöshetsförmån från FPA.

Du hittar mera information om villkoren för arbetslöshetsförmåner här: www.fpa.fi/ratt-till-arbetsloshetsformaner.

Om du inte redan gjort det, skall du alltså först och främst anmäla dig som arbetslös arbetssökande till TE-byrån. TE-byrån sänder då ett arbetskraftspolitiskt utlåtande till FPA och meddelar fr.o.m. när du har rätt till arbetslöshetsförmån. Efter att du anmält dig som arbetssökande kan du lämna in din ansökan om arbetslöshetsförmån till FPA.

Vänliga hälsningar

Elisabeth | FPA arbetslöshetsförmåner
FPA:s e-tjänster finns på adressen http://www.fpa.fi/etjanst!