Arbetslöshet för företagare som bisyssla

Hur ansöker man om arbetslöshetsförmåner? Hur stort belopp kan man få? Vilka bilagor behövs till ansökan? När ska man lämna in sin ansökan? Ställ frågor om arbetslöshetsförmånerna eller diskutera ämnet.

Moderator: FPA | arbetslöshetsförmåner

Användarvisningsbild
Ingenjor
Inlägg:0
Blev medlem: 11 jun 2019, 10:55

Arbetslöshet för företagare som bisyssla

Oläst inlägg av Ingenjor » 11 jun 2019, 11:03

Hej!

Har blivit utexaminerad från yrkeshögskolestudierna och nu blivit arbetslös. Jag startade under studietiden (2016) ett litet företag som jag haft som bisyssla vid sidan om heltidsstudierna, och kommer att fortsätta med som bisyssla, men jag söker ändå ett heltidsjobb som lönetagare.

Ska jag söka arbetsmarknadsstöd eller grunddagpenning? Jag hittade information om företagare, men förstod inte hur det fungerar ifall man har ett företag endast som bisyssla. Jag har anmält mig till te-byrån som arbetslös arbetssökande, och fyllt i förfrågning om företagande som bisyssla.

Användarvisningsbild
FPA | arbetslöshetsförmåner
Inlägg:162
Blev medlem: 14 dec 2015, 12:56

Re: Arbetslöshet för företagare som bisyssla

Oläst inlägg av FPA | arbetslöshetsförmåner » 12 jun 2019, 10:16

Hej Ingenjor!

Tack för din fråga.

Du har gjort alldeles rätt om du anmält dig till TE-byrån som arbetslös arbetssökande. TE-byrån utreder om ditt företagande kan anses som bisyssla och skickar ett utlåtande till FPA angående din rätt till arbetslöshetsförmån.

Fyll i ansökan om arbetslöshetsförmån via e-tjänsten Ansökningar och ändringsmeddelanden >> Arbetslöshetsförmåner >> Gå till ansökan. På basen av ansökan utreder FPA om du uppfyller arbetsvillkoret för grunddagpenning eller om du beviljas arbetsmarknadsstöd.

Vänliga hälsningar

Elisabeth | FPA arbetslöshetsförmåner
FPA:s e-tjänster finns på adressen http://www.fpa.fi/etjanst!