Hoitolisä; lisätulot, maksupäivät, km-korvaukset

Valvoja: Kela-Kerttu

Kirjoittaja Vieras 13 Tammi 2018, 00:08
Hei!

Kuinka pitkään esim.palkkatulo vaikuttaa hoitolisään; jään töistä pois hoitovapaalle kuun 10. päivä ja palkka maksetaan kuun 16. päivä. Jos haen hoitolisää esim. 17. päivä kyseistä kuuta alkaen, huomioidaanko tuloihin 16. pv maksettu palkka?

Entä, kun teen sivutyönä jumpanohjausta, miten siitä huomioidaan hoitolisän määrää laskiessa saatu tulo; viimeinen jumpanohjaus on tehty ennen ajanjaksoa, jolta hoitolisää haen, MUTTA palkka ohjauksesta maksetaan vasta seuraavassa kuussa. Huomioidaanko tämän sivutyön palkka hoitolisän määrässä, kun sen maksuunpano on ajanjaksolla, jolta haen hoitolisää, vaikka itse työ on tehty ajanjaksolla ennen hoitolisän hakemista?

Sitten vielä varmistus, vaikuttavatko saadut kilometrikorvaukset hoitolisään? Eli huomioidaanko myös ne tulona, jos km-korvauksia saan ajanjaksona, jolta hoitolisää on haettu?

Viimeisenä; huomioidaanko hoitolisän määrää arvioitaessa hoitovapaalla saatu lomaraha? Jos huomioidaan, onko jälleen mahdollista ajoittaa hoitolisän haku aikaan ennen sen maksuunpanoa (esim. Hakea hoitolisää ajanjaksolta 17.5-15.7, jolloin toukokuun palkanmaksupv olisi 16.5 ja lomarahan maksu olisi 16.7, ei muuta palkkatuloa kys.ajanjaksona) ja saada näin koko ajalta hoitolisä? Vai miten kk aikana saadut tulot huomioidaan etuutta arvioitaessa?

Kiitos jo etukäteen!!!
Kirjoittaja Kela-Kerttu 16 Tammi 2018, 08:40
Hei!

Hoitolisässä kuukausitulona otetaan huomioon tuen hakijan ja hänen avio- tai avopuolisonsa veronalaiset ansio- ja pääomatulot sekä verosta vapaat tulot lukuun ottamatta etuoikeutettuja tuloja.

Hoitolisässä kaikki tulot huomioidaan maksupäivän mukaisesti.
Kertomasi palkkatulo, jumppaohjaajan työstä saatu palkka sekä mahdollinen lomaraha ovat kaikki hoitolisään vaikuttavia tuloja ja mikäli ne maksetaan hoitovapaan aikana, niin ne vaikuttavat kyseisen kuukauden hoitolisääsi.

Jos palkkaa maksetaan esimerkkisi mukaan 16. päivä ja haet hoitolisän alkaen 17. päivä, niin edeltävää palkkatuloa ei oteta hoitolisässä huomioon.

Kilometrikorvauksiin liittyen en voi antaa varmaa vastausta, vaan käsittelijä tutkii niiden vaikutuksen hakemuksesi perusteella. Tuloksi ei yleensä lueta erityisistä kustannuksista saatuja korvauksia, kuten matkapäivärahoja, matkakustannusten korvauksia ja muita tulonhankkimiskustannusten korvauksia.

Talvisin terveisin
Kela-Kerttu
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi
Vastaa