Hoitajan palkkaaminen yksityisen hoidon tuella

Kenelle joustavaa hoitorahaa? Mistä alkaen kotihoidon tukea voi hakea? Kysy ja keskustele lastenhoidon tuista.

Valvoja: Kela-Kerttu

Avatar
Tuikkunen

Hoitajan palkkaaminen yksityisen hoidon tuella

Lukematon viesti Kirjoittaja Tuikkunen » 15 Helmi 2019, 14:07

Hei
Olen palkkaamassa hoitajaa kotiin yksityisen hoidon tuella. Hoitajan työsuhde alkaisi viimeistään 11.3.
Pari kysymystä:
-Kuinka pitkä on käsittelyaika Kelassa? Tiedustelin kunnalta ja heillä kestää noin kaksi viikkoa lähettää Kelaan lomakkeet. Ehtiikö Kelan päätös ennen 10.3. jos hakemus saapuu esim. 4.3.? Käsitin että pitäisi olla ennen tuota 10. päivää että ehtisi maksuun saman kuun lopussa? Jos Kela maksaa tuen vasta seuraavan kuun lopussa (tässä tapauksessa siis huhtikuun lopussa) miten meidän pitäisi toimia kun hoitajalle pitäisi kuitenkin maksaa jo ensimmäisen kuun osalta palkka? Voiko Kela maksaa tuen meille ensimmäisen kuukauden osalta, jos maksamme itse hoitajan palkan kokonaisuudessaan ensimmäiseltä kuukaudelta?
-Kokopäiväinen hoito on määritelty yli 20tuntia. Meillä hoidon tarve on noin 21 tuntia viikossa (kolme päivää). Voiko työsopimuksessa lukea 20-22 tuntia viikossa ja silti olisi oikeus kokopäiväisen hoidon tukeen? Tämä siksi että joka toinen viikko etätyön takia hoidon tarve voisi olla tunnin lyhyempi ja vastaavasti joka toinen viikko pidempi koska työmatkaan menee aikaa.

Avatar
Kela-Kerttu
Viestit:29317
Liittynyt: 23 Tammi 2014, 10:58
Paikkakunta: KELA

Re: Hoitajan palkkaaminen yksityisen hoidon tuella

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela-Kerttu » 15 Helmi 2019, 15:36

Hei Tuikkunen!

Olet ymmärtänyt oikein, että hakemus tulee yleensä käsitellä ennen kuukauden 10. päivää, jotta etuus voidaan maksaa saman kuukauden lopussa. Hakemuksen käsittelyssä voi kestää keskimäärin noin 3-4 viikkoa, joten melko varmasti voin sanoa, että hakemustasi ei ehdittäisi käsitellä kertomassasi viikon ajassa.

Yksityisen hoidon tukea ei voida maksaa hakijalle, vaan se maksetaan aina suoraan hoitajalla. Kannattaa keskustella hoitajan kanssa, miten sovitte palkanmaksun ensimmäisenä kuukautena, jos yksityisen hoidontukea ei ehditä vielä silloin maksaa.

Jos lapsen varhaiskasvatusoikeus on yli 20 tuntia viikossa, voidaan yksityisen hoidon tuen hoitorahaa maksaa suurempana eli 172,25 e/kk/lapsi.
Kelasta voidaan tarvittaessa pyytää tarkennusta lapsen hoitojärjestelyistä, jos hakemuksen tiedot poikkeavat työsopimuksesta.

Lumisin terveisin
Kela-Kerttu
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi

Avatar
Tuikkunen

Re: Hoitajan palkkaaminen yksityisen hoidon tuella

Lukematon viesti Kirjoittaja Tuikkunen » 23 Helmi 2019, 22:17

Hei
Kiitos vastauksesta. Pari kysymystä vielä:

Jos laitamme työsopimukseen työajaksi 21-25h/vko niin riittääkö tämä kokopäiväisen hoidon kriteeriksi Kelalle vai pitääkö olla päiväkohtaisesti eritelty työajat? Meillä on hoitaja ma-ke mutta työaika voi hieman vaihdella.

Saammeko maaliskuulta yksityisen hoidon tukea kolmelta viikolta jos työsopimus alkaa 11.3? Saan tällä hetkellä kotihoidon tukea, voiko sitä saada vielä 10.3 asti?

Entä heinäkuu kun työsopimus päättyisi 10.7. Saammeko yksityisen hoidon tukea heinäkuun kahdelta ensimmäiseltä viikolta (se 21h/vko hoitoaika täyttyisi molemmilla viikoilla sillä hoitopäivät ma-ke ja se 10.7. on ke). Vai pitäisikö merkitä päättymispäiväksi 12.7. (Pe)?

Avatar
Kela-Kerttu
Viestit:29317
Liittynyt: 23 Tammi 2014, 10:58
Paikkakunta: KELA

Re: Hoitajan palkkaaminen yksityisen hoidon tuella

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela-Kerttu » 25 Helmi 2019, 10:48

Hei!

Voitte ilmoittaa hoitoajan kertomallasi tavalla. Kokopäivähoidoksi katsotaan kun hoitoaika on 20 h tai enemmän.

Sinulle voidaan maksaa etuutta ns. vajailta kuukausilta. Kotihoidontukea siihen 10.3 saakka ja siitä eteenpäin yksityisenhoidontukena hoitosuhteen päättymiseen saakka.

Terveisin
Kela-Kerttu
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi