Opiskelu ja hoitovapaa

Kenelle joustavaa hoitorahaa? Mistä alkaen kotihoidon tukea voi hakea? Kysy ja keskustele lastenhoidon tuista.

Valvoja: Kela-Kerttu

Avatar
Merrykarhu

Opiskelu ja hoitovapaa

Lukematon viesti Kirjoittaja Merrykarhu » 20 Helmi 2019, 14:59

Hei!
Tiedustelen mikä Kelan politiikka on opiskelun ja hoitovapaan sovittamisessa yhteen? Voinko siis opiskella joko täys- tai puolipäiväisesti ja samalla saada joko täyttä tai osittaista hoitorahaa? Samaa asiaa mietin myös vanhempainvapaan kohdalla?

Avatar
Kela-Kerttu
Viestit:29363
Liittynyt: 23 Tammi 2014, 10:58
Paikkakunta: KELA

Re: Opiskelu ja hoitovapaa

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela-Kerttu » 21 Helmi 2019, 10:34

Hei Merrykarhu!

Kotihoidon tukea voi saada jos alle 3 vuotiaalla lapsella ei ole kunnallista hoitopaikkaa. Vanhemman opiskelu ei estä tuen saamista. Samaan aikaan voi hakea myös opintotukea.

Osittaista hoitorahaa maksetaan 1. ja 2. luokalla olevan lapsen vanhemmalle. Osittaisen hoitorahan edellytyksenä on, että keskimääräinen viikoittainen työaikasi on lapsen hoidon vuoksi enintään 30 tuntia viikossa. Joustava hoitoraha on taas alle 3 vuotiaasta lapsesta. Joustavan hoitorahan edellytys on, että vanhempi tekee töitä viikoittain keskimäärin enintään 30 tuntia viikossa tai enintään 80 % normaalista kokopäivätyön työajasta. Opinnot eivät estä osittaisen- tai joustavan hoitorahan saamista. Hoitorahan saaminen on sidoksissa vanhemman työaikaan.

Sinun on mahdollista opiskella äitiys- ja vanhempainrahakaudella, eikä sillä ole vaikutusta päivärahasi määrään. Jos kuitenkin nostat opintojen aikana opintotukea, äitiys- ja vanhempainraha maksetaan samalta ajalta vähimmäismääräisenä (27,86 €/pv).

Toivottavasti näistä vastauksista oli apua sinulle. :)

Ystävällisin terveisin
Kela-Kerttu
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi