Hoitoraha/opintovapaa/aikuiskoulutustuki

Kenelle joustavaa hoitorahaa? Mistä alkaen kotihoidon tukea voi hakea? Kysy ja keskustele lastenhoidon tuista.

Valvoja: Kela-Kerttu

Avatar
MinniHiirulainen

Hoitoraha/opintovapaa/aikuiskoulutustuki

Lukematon viesti Kirjoittaja MinniHiirulainen » 02 Maalis 2019, 23:01

Hei Kela-Kerttu!

Olen tällä hetkellä hoitovapaalla juuri 1 vuotta täyttävästä lapsesta. Lisäksi kotihoidossa ovat 4- ja 3-vuotiaat lapset. Ajatuksena olisi, että hakisin syksyllä opiskelemaan ja jäisin opintovapaalle nykyisestä työpaikastani. Tarkoituksena olisi hakea opiskeluajalle aikuiskoulutustukea.
Jos lapset jäisivät edelleen pääsääntöisesti kotihoitoon ja joko me vanhemmat tai joku muu sukulainen heitä hoitaisi, haetaanko hoitoraha edelleen ihan samalla tavalla kuin tähänkin asti vai tuleeko siihen jotakin muutoksia opintovapaan ja aikuiskoulutustuen vuoksi? Eihän työpaikalta tässä tapauksessa haeta muuta kuin opintovapaata, eikä erikseen mitään hoitovapaata? Onko hoitorahalla jotain vaikutusta aikuiskoulutustuen saamiseen, eiväthän siis mitenkään poissulje toisiaan? Nämä asiat ainakin ovat askarruttaneet asiaa pohtiessa, en nyt saa mieleeni muuta asiaan liittyvää. Toki jos jotain tähdellistä keksit mitä minulta jäi huomiotta niin voisit vinkata! Kiitos jo etukäteen :)

Avatar
Vieras

Re: Hoitoraha/opintovapaa/aikuiskoulutustuki

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 03 Maalis 2019, 00:01

Lue aikuiskoulutustuesta ja siitä, että kotihoidontuki huomioidaan sivutulona.

Avatar
Kela-Kerttu
Viestit:29329
Liittynyt: 23 Tammi 2014, 10:58
Paikkakunta: KELA

Re: Hoitoraha/opintovapaa/aikuiskoulutustuki

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela-Kerttu » 04 Maalis 2019, 16:12

Hei MinniHiirulainen!

Kelasta voit saada kotihoidon tukea silloin kun sinulla alle 3-vuotias lapsi, jolle ei ole varattuna kunnallista hoitopaikkaa.

Voit siis hakea edelleen kotihoidon tukea, vaikka aloitat opintovapaan, jos lapselle ei ole varattuna kunnallista hoitopaikkaa. Jos olet hakenut hoitorahan lisäksi tulosidonnaista osuutta eli hoitolisää, niin silloin tuki tulee tarkistuttaa, jos tulot muuttuvat vähintään 10% verran.

Tuki tulee tarkistuttaa myös siinä tapauksessa, jos pääasiallinen hoitaja vaihtuu aikaisemmin ilmoittamasta.

Hoitovapaa ja opintovapaa ovat työpaikalla sovittavia asioita, joten voit tiedustella asiasta tarkemmin työantajalta tai esimerkiksi ammattiliitosta. Kertun tietojen mukaan sinun ei tarvitse hakea töistä hoitovapaa, jos olet hakenut opintovapaata. Hoitovapaan hakeminen tai saaminen ei siis ole edellytys sille, että voit saada kotihoidon tukea.

Kerttukin neuvoisi sinua kysymään aikuiskoulutustuen maksajalta siitä, vaikuttaako kotihoidon tuen saaminen tukeen. Aikuiskoulutustuki ei vaikuta kotihoidon tuen perusosaan eli hoitorahaan, mutta tulojen osalta voi vaikuttaa hoitolisään.

Ystävällisin terveisin
Kela-Kerttu
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi