Osa-aikatyö, tuet ja osa-aikainen perhepäivähoito

Kenelle joustavaa hoitorahaa? Mistä alkaen kotihoidon tukea voi hakea? Kysy ja keskustele lastenhoidon tuista.

Valvoja: Kela-Kerttu

Avatar
Janna1234

Osa-aikatyö, tuet ja osa-aikainen perhepäivähoito

Lukematon viesti Kirjoittaja Janna1234 » 12 Kesä 2019, 15:31

Hei,
Minulla on monta kysymystä koskien tukia. Äitiyslomani loppui 7.6. ja pidän nyt vuosilomaa työpaikasta, jossa olin ennen äitiyslomalle jäämistä. Samalla teen osa-aikaisesti töitä muualla toiminimellä. Hoidamme lastamme kotona 1.8. asti vuorotellen mieheni kanssa. Olenko oikeutettu kotihoidon tukeen? Mieheni on yrittäjä ja tekee myös töitä epäsäännöllisesti. Onko hän oikeutettu samaan aikaan joustavaan hoitorahaan?

1.8. lapsemme menee hoitoon yksityiselle perhepäivähoitajalle 20h/vko. Olemme saaneet siihen kaupungin palvelusetelin. Onko tällöin mahdollista hakea mitään tukia enää Kelasta?

Avatar
Kela-Kerttu
Viestit:29621
Liittynyt: 23 Tammi 2014, 10:58
Paikkakunta: KELA

Re: Osa-aikatyö, tuet ja osa-aikainen perhepäivähoito

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela-Kerttu » 13 Kesä 2019, 09:47

Hei Janna1234!

Kiitos kysymyksistäsi. :)

Kerroit lapsesi olevan kotona hoidossa, joten kotihoidon tukea voitte hakea jo tässä vaiheessa heti äitiyslomasi päätyttyä eli 8.6 alkaen. Etuutta voidaan myöntää, vaikka olisitkin samaan aikaan vuosilomalla. Hakemuksen voi toimittaa se vanhempi, joka pääasiallisesti hoitaa lastanne.

Hoitorahaan ei vaikuta vanhempien työskentely, mutta jos haette lisäksi hoitolisää, huomioidaan siinä perheenne tulot. Voitte arvioida etuuden määrää sivuiltamme löytyvällä lastenhoidon tuen laskurilla.

Joustavaa hoitorahaa on mahdollista saada samaan aikaan kotihoidon tuen kanssa, mutta tässä on huomioitava se, että joustavaa hoitorahaa ei voi saada vanhempi, joka saa kotihoidon tukea siksi, että on itse lapsen pääasiallinen hoitaja. Mikäli sinä olet lapsen pääasiallinen hoitaja ja saat kotihoidon tukea, voi miehesi hakea lisäksi joustavaa hoitorahaa, jos hän työskentelee enintään 30 tuntia viikossa. Yrittäjältä riittää hakemukseen oma selvitys työskentelystä.

Kyselit vielä elokuun tilanteestanne. Yleensä palveluseteli rinnastetaan kunnalliseksi hoidoksi ja silloin ei enää kotihoidon tukeen tai yksityisen hoidon tukeen ole oikeutta. Joustavaa hoitorahaa on kuitenkin edelleen mahdollista silloin saada. Molemmat vanhemmat voivat saada joustavaa hoitorahaa samaan aikaan, kunhan he ovat poissa työstä eri aikaan eli hoitavat lasta eri aikoina.

Aurinkoisin terveisin
Kela-Kerttu
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi

Avatar
Janna1234

Re: Osa-aikatyö, tuet ja osa-aikainen perhepäivähoito

Lukematon viesti Kirjoittaja Janna1234 » 26 Kesä 2019, 23:48

Hei, ja kiitos vastauksestasi. Saimme mieheni kanssa molemmat joustavan hoitorahan elokuun alusta alkaen. Olen kuitenkin nyt alkanut miettimään, että jäisin virastani hoitovapaalle. Minulla on 50%:nen virka. Tämän lisäksi teen toisessa paikassa töitä toiminimellä. Tätä toista työtä minun olisi tarkoitus jatkaa hoitovapaani aikana. Lapsemme on perhepäivähoidossa 20h/vko. Vaikuttaako työnantajan myöntämä hoitovapaa joustavaan hoitorahaan tai estääkö sen saamisen?

Avatar
Kela-Kerttu
Viestit:29621
Liittynyt: 23 Tammi 2014, 10:58
Paikkakunta: KELA

Re: Osa-aikatyö, tuet ja osa-aikainen perhepäivähoito

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela-Kerttu » 28 Kesä 2019, 09:54

Hei Janna1234!

Hoitovapaa ei vaikuta joustavaan hoitorahan saamiseen, mikäli edelleen työskentelet enintään 30 tuntia viikossa toisessa toimessasi eli sinulla on hoitovapaasta huolimatta työaikaa.

Mikäli työajassasi tapahtuu muutoksia, ilmoita siitä verkkoasiointipalvelun kautta, niin oikeus etuuteen voidaan tarkistaa uudelleen.

Kesäterveisin
Kela-Kerttuaa
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi