Hoitovapaalla työskentely ja kotihoidon tuki

Kenelle joustavaa hoitorahaa? Mistä alkaen kotihoidon tukea voi hakea? Kysy ja keskustele lastenhoidon tuista.

Valvoja: Kela-Kerttu

Avatar
SirkkuM

Hoitovapaalla työskentely ja kotihoidon tuki

Lukematon viesti Kirjoittaja SirkkuM » 18 Kesä 2019, 20:51

Hei!

Olen nyt äitiys-ja vanhempainvapaan jälkeen kesälomalla, jonka jälkeen hoitovapaalla nykyisestä työstäni 1.7.-31.12.2019.

Aion työskennellä toisella työnantajalla hoitovapaani aikana elokuun puolesta välistä alkaen.

- Isovanhemmat hoitavat lastani kotona elokuun puolesta välistä alkaen syyskuun loppuun saakka (yht. noin 5 vko:a). Lapsen isä on myös tällä ajalla työssä.

-1.10. alkaen isä jää kotiin isyysvapaille (36 päivää). Tämän jälkeen hän jää kesälomalle (4-5 vko) ja sen jälkeen ansiosidonnaiselle päivärahakaudelle kausiluonteisen työn vuoksi. Isä pystyy siten olemaan lapsen kanssa kotona vuoden 2019 loppuun saakka.

1) Saan kesälomani aikana nyt kotihoidon tukea. Maksetaanko kotihoidon tukea siltä ajalta, kun isovanhemmat hoitavat lasta elo-syyskuussa (äiti on hoitovapaalla/ työssä ja isä työssä)?

2) Maksetaanko kotihoidon tukea siltä ajalta, kun isä on kesälomalla isyysvapaiden jälkeen?

3) Onko kotihoidon tukea pakko hakea hoitovapaan aikana? Käsittääkseni kotihoidon tuki vähennetään isän ansiosidonnaisesta päivärahasta, jos sitä anotaan kyseiseltä ajalta. Tilanne olisi meidän tapauksessa siten +-0-tilanne.

Kiitos vastauksesta etukäteen!

Avatar
Kela-Kerttu
Viestit:30187
Liittynyt: 23 Tammi 2014, 10:58
Paikkakunta: KELA

Re: Hoitovapaalla työskentely ja kotihoidon tuki

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela-Kerttu » 19 Kesä 2019, 13:57

Hei SirkkuM!

Kiitos kysymyksistäsi. 

1. Kotihoidon tukea voidaan kyllä maksaa myös ajalta, jolloin lasta hoitaa isovanhemmat. Etuuteen on oikeus, kunhan alle 3-vuotiaalle lapselle ei ole varattuna kunnallista päivähoitoa. Hakemukseen tulee ilmoittaa, kuka lapsen pääasiallinen hoitaja on ja millä ajalla.

2. Kotihoidon tukea on mahdollista saada isyysvapaan jälkeen, jos tilanteenne on edelleen se, että lasta hoitaa vanhempi tai muu hoitaja. Mikäli isyysvapaan ajankohta on jo selvillä, voi hakemukseen sen valmiiksi mainita. Muutoin kotihoidon tuki tarkistetaan, kun isälle annetaan päätös isyysrahasta.

3. Etuutta ei ole pakko hakea. Jos toinen vanhemmista saa kotihoidon tukea ja itse hoitaa lasta ja toinen on kokonaan työtön, kotihoidon tukea ei vähennetä siinä tilanteessa työttömyysetuudesta. Työttömyysetuutta maksava taho kuitenkin tutkii kotihoidon tuen vaikutuksen työttömyysetuuteen, joten siitä asiasta kannattaa olla suoraan yhteydessä työttömyyskassaan.

Kesäterveisin
Kela-Kerttu
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi